Introducerea sistemului de pensii pentru agricultori a fost amanata pentru 2011

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 16:34
1713 citiri
Introducerea sistemului de pensii pentru agricultori a fost amanata pentru 2011

Legea privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor va intra in vigoare in 2011, si nu anul viitor, cum era prevazut initial, urmand ca in cadrul CNPAS sa fie creat un departament de pensii pentru agricultori, a declarat marti, pentru NewsIn, seful CNPAS, informeaza NewsIn.

"Legea presupune crearea unui alt sistem de pensii pentru agricultori, in vederea stimularii acestui segment de populatie", a afirmat presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), Doina Parcalabu.

Potrivit unei hotarari a Guvernului publicate marti in Monitorul Oficial, "pana in 2013, cheltuielile necesare implementarii si administrarii sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, precum cele cu personalul se suporta de la bugetul de stat".

Departamentul de pensii pentru agricultori ar urma sa administreze si sa controleze activitatea privind asigurarile sociale, pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor.

Totodata, la nivelul fiecarei case de pensii judetene si a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti se va infiinta o directie de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru agricultori.

Legea prevede ca asiguratii vor avea obligatia sa achite contributii la sistemul de pensii pentru agricultori si vor avea dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale.

Conform legii, vor fi asigurate obligatoriu persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 63 de ani, care locuiesc temporar sau definitiv in mediul rural, precum si membrii de familie, care detin, sub orice titlu, terenuri agricole in exploatare sau sunt proprietari de terenuri forestiere, exploatari piscicole, animale sau stupi de albine.

De asemenea, vor fi asigurate obligatoriu persoanele care desfasoara activitati agricole in gospodaria proprie, precum si activitati private nesalarizate in domeniul agricol, forestier, zootehnic, piscicol, apicol, sericicultura si altele.

Mai sunt asigurati membri ai societatilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultura.

Nu se pot asigura in sistemul de pensii pentru agricultori persoanele care urmeaza cursuri de invatamant, persoanele care sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii sau in alte sisteme de pensii neintegrate in sistemul public si persoanele care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii acordate potrivit legii, din sistemul public de pensii sau din alte sisteme de pensii.

Asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, in mediul rural. 

 

#introducere, # pensii, # agricultori, # CNPAS , #Terenuri agricole