Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exploatatiile Agricole Familiale vor beneficia la randul lor de Facilitati Financiare si Subventii pe Produs

Exploatatiile Agricole Familiale vor beneficia la randul lor de Facilitati Financiare si Subventii pe Produs

Exploatatiile Agricole Familiale vor beneficia de Facilitati Financiare si Subventii pe Produs pentru obtinerea productiei marfa si aplicarea Agriculturii Ecologice si de servicii de Consultanta gratuite, au stabilit la final d Exploatatiile Agricole Familiale vor beneficia de Facilitati Financiare si Subventii pe Produs pentru obtinerea productiei marfa si aplicarea Agriculturii Ecologice si de servicii de Consultanta gratuite, au stabilit la final de noiembrie 2001 deputatii la adoptarea pe articole a proiectului Legii Exploatatiilor Agricole.
Acest articol a fost introdus la Camera Deputatilor, care astfel a imbunatatit substantial proiectul deja adoptat de Senat. Comisia de agricultura a adus o serie de alte modificari, iar una dintre ele arata ca
Exploatatiile Agricole sunt de 2 tipuri - Comerciale sau Familiale.

Exploatatiile Agricole Familiale sunt definite ca avand dimensiuni sub limitele stabilite de acest act normativ.

S-a stabilit de asemenea ca exploatatiile pot fi formate din terenuri agricole, animale si mijloacele necesare productiei, apartinand unuia sau mai multor proprietari.
Cele "comerciale" vor fi conduse sau administrate de personal calificat tehnic si economic in domeniul agricol, in timp ce acelea care sunt "familiale" pot fi conduse si administrate de respectivii proprietari - atestati in pregatirea agricola.

Dimensiunile minime ale exploatatiilor comerciale au ramas neschimbate fata de Senat, adica:
# 110 hectare in campie,
# 50 hectare la deal, iar in
# zona de munte 25 hectare de pajisti si culturi furajere.
Aceste suprafete se vor constitui din maximum 4 grupuri.
La sectorul vegetal au fost adaugate dimensiunile minime pentru cultivarea Legumelor - 2 hectare, iar pentru Ciupercarii - 0,2 hectare.

La sectorul animalier au fost introduse 3 noi prevederi omise la Senat: exploatatiile agricole care se ocupa de
Cai de Rasa trebuie sa aiba minimum 15 capete;
cele de cai de ingrasat - 50 de capete, iar pentru
statiile de incubatie - 200 capete.

Prin modificarea legii la Senat, fapt votat si de deputati, sunt permise exploatatiile mixte, care vor da un intreg in echivalenta, din cumulul de activitate.

Toate exploatatiile agricole infiintate cu respectarea dimensiunilor minime vor beneficia de "facilitati financiare", dupa modelul celor practicate in UE.
Producatorii agricoli care detin sau administreaza exploatatii care respecta dimensiunile prevazute in Lege beneficiaza de Facilitati Financiare si de Subventii pe Produs.
Lista produselor agricole, fondurile si sursele de finantare se aproba anual de Guvern, la propunerea MAAP, pentru plati directe, acordate producatorilor agricoli organizati in exploatatii, pe perioada unui an de productie.


Exploatatiile comerciale mai beneficiaza de facilitati financiare din partea statului pentru investitii la cumpararea de: teren agricol; tractoare; utilaje agricole; instalatii pentru irigat; diverse constructii precum adaposturi, sere, instalatii zootehnice; plantatii de pomi, vita-de-vie, hamei, capsunerii.
Pentru garantarea creditului primit pot fi ipotecate bunurile imobile sau gajate, bunurile mobile, inclusiv certificatele de depozit si terenurile agricole aflate in proprietate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1649 ori