Achizitia de terenuri agricole s-ar putea realiza cu un avans de numai 10%

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 12:00
1812 citiri

Guvernul ar putea aproba, in sedinta de miercuri, o ordonanta prin care se va da posibilitatea celor care vor sa cumpere teren sa achite un avans de numai 10%, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Astazi avem o ordonanta de urgenta care modifica mai multe acte normative. Cea mai importanta modificare se refera la faptul ca dam posibilitatea celor care vor sa cumpere teren sa o faca numai cu un avans de 10%, jumatate din diferenta fiind garantata de Fondul de Garantare iar cealalta jumatate cu terenul respectiv. Extindem baza celor care pot sa acceseze astfel de facilitati, transmite Agerpres.

Pana acum erau doar cei trecuti in contracte de arenda. Acum marim la toti cei care sunt in baza de date la APIA, deci un milion si ceva de fermieri care an de an cer acea plata pe suprafata. Toti vor avea posibilitatea sa beneficieze de aceste facilitati. Este o preocupare a noastra pentru ca si in achizitia de teren au nevoie de un sprijin dar si in partea de cofinantare a fondurilor europene au nevoie de un sprijin, deci de un acces mult mai usor la partea de garantare si de creditare", a spus Daniel Constantin.

Pe de alta parte, referitor la rectificarea bugetara aprobata marti de Guvern, ministrul a explicat ca Agricultura a primit 50 milioane de lei.

"Rectificarea aprobata ieri (marti - n.r.) de Guvern aduce la Ministerul Agriculturii 50 de milioane de lei. Aceste sume vor merge catre cateva sectoare importante despre care am vorbit: scheme de minimis pentru a ajuta sectorul de apicultura, sectorul de agricultura ecologica, care s-a dezvoltat, a crescut numarul de operatori si atunci este nevoie de sume mai mari, aproape 11 milioane de lei vor merge catre aceasta schema, 4 milioane catre schema de apicultura si vrem sa investim in viitor. Nu vrem sa venim de fiecare data cu despagubiri pentru pierderi sau alte lucruri care s-au intamplat," a mai declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a participat, miercuri dimineata, la deschiderea Anului Universitar 2014 - 2015 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara.

#achizitie terenuri agricole, #avans cumparare terenuri agricole , #Terenuri agricole