Ciudateniile crizei: Romanii cumpara case cu banii jos

Joi, 12 Februarie 2009, ora 16:30
4844 citiri
Ciudateniile crizei: Romanii cumpara case cu banii jos

Primul targ imobiliar din acest an a confirmat din plin blocajul de pe piata de profil.

In vreme ce in urma cu cateva luni targurile imobiliare le asigurau acestora practic zeci sau chiar sute de contracte, la Targul National Imobiliar (TNI) vizitatorii au sosit mai mult ca la muzeu sau in excursie: cei mai multi au venit, au vazut si au plecat murmurand in barba.

Criza imobiliara a lasat semne adanci in constiinta dezvoltatorilor imobiliari. Asa ca unii dintre participanti au ajuns sa raporteze ca un imens succes incheierea a doar 2 (doua) contracte.

"Intreaga industrie privea circumspect seria de evenimente imobiliare din acest an, dar debutul a fost excelent. Putem spune ca Targul National Imobiliar (TNI) reprezinta debutul deblocarii pietei imobiliare.

Participarea Champions Residence la primul targ imobiliar din 2009 s-a dovedit un real success, tinand cont de faptul ca se pun la punct detaliile a doua tranzactii, a treia fiind de determinat pana la finele saptamanii", a declarat Luciana Petrescu, director general Net Worth Advisory.

Potrivit acesteia, in urma TNI s-au adunat un numar impresionant de contacte - circa doua bibliorafturi - numai pentru Champions Residence.

Ceea ce este insa ciudat este ca, potrivit sursei citate, au aparut multi clienti care vor sa plateasca cash si pentru acest lucru doresc sa negocieze cu dezvoltatorul.

"Asistam la aparitia unui nou tip de client, acela care percepe avantajul efortului de a face o investitie acum cand dezvoltatorii ofera preturi speciale pentru produsele lor. 15% dintre persoanele cu care am discutat la targ au ales varianta negocierii directe cu dezvoltatorul in cazul achitarii 100% a locuintei achizitionate", a adaugat Petrescu.

Atat timp cat o mare parte dintre potentialii clienti inca depind de creditul ipotecar, sunt nevoiti sa opteze pentru o locuinta care poate ca nu este cea a visurilor lor.

"Tocmai de aceea dezvoltatori precum Top Birotica dovedesc deschidere. Si nu vorbim doar de preturi medii cum ar fi 1000E/mp constuit cu TVA inclus, ci de grile de achizitie foarte flexibile, care sa pot da acces la o locuinta de calitate, noua, construita dupa ultimile tehnici si celor care au un avans mic de 20 - 30%. Pentru aceia care isi permit sa achite intre 50% - 90% din valoare ca avans preturile pot scadea si sub 1000E/mp constuit cu TVA inclus", a subliniat Petrescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#case, # bani, # targ, # imobiliar, # criza, # credite , #Targ imobiliar