Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Zona Metropolitana Bucuresti, o necunoscuta pentru localitatile care ar urma sa fie ''inghitite'' de Capitala

Zona Metropolitana Bucuresti, o necunoscuta pentru localitatile care ar urma sa fie ''inghitite'' de Capitala

Autoritatile nu sunt pregatite sa abordeze eficient si coerent problema viitoarei Zone Metroppolitane Bucuresti. Aceasta este concluzia unei cercetari sociologice realizate de organizatia nonguvernamentala ALMA-RO, care a vrut sa afle care este capacitatea factorilor de decizie de la nivel local de a aborda problema din perspectiva dezvoltarii durabile a Capitalei.A"Ne-am axat pe Bucuresti-Oltenita ca posibila axa de dezvoltare. Autoritatile se tem ca exista o tendinta speculativa pe piata imobiliara, iar in Ilfov si Calarasi se tem de cresterea taxelor localeA" a declarat Eliza Teodorescu, coordonatorul de proiect.

Una dintre concluziile cercetarii a fost ca nici unul dintre subiecti nu a fost vreodata consultat asupra infiintarii unei Zone Metropolitane. Foarte putin stiu ca in Romania exista deja astfel de zone, la Iasi si la Oradea. De asemenea, nu exista o imagine clara conturata asupra a ceea ce ar insemna ZMB, dar in ciuda lipsei de informatii majoritatea actorilor institutionali ar fi de acord cu necesitatea constituirii ZMB. A"Primaria Capitalei poate fi un motor pentru ZMB . Principala premisa este sa existe informatii, sa fie usor de accesat. Primarii din Ilfov sunt nevoiti sa mearga la Bucuresti, sa ceara harti, documenteA" a spus Eliza Teodorescu.

Proiectul a fost finantat cu 20.000 euro de Institutul pentru o Societate Deschisa din Budapesta. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a pus la indoiala rezultatele cercetarii. A"Ma indoiesc de acest studiu, daca au fost intrebatI cei care intr-adevar trebuiau intrebati. Noi am prezentat public proiectul in trei zone pilot A- Snagov, Comana si Gradistea. Procesul va mai dura oricum zeci de aniA", a declarat Adriean Videanu.

Ioana MALIK

AMOS News - Agentie independenta de presa

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1055 ori