Zece investitori pentru restructurarea a sase companii miniere

Luni, 28 August 2006, ora 16:42
1043 citiri

Zece societati comerciale romane si internationale au depus scrisori de intentie pentru restructurarea a sase companii miniere, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei (MEC) transmis NewsIn.In conformitate cu Strategia de restructurare, privatizare si atragere de investitii a societatilor cu capital de stat din sectorul minier- exploatari minereuri metalifere au fost scoase la privatizare sase companii miniere, impreuna cu filialele lor: SC Baita SA- Stei, SC Cuprumin SA- Abrud, SC Minbucovina SA- Vatra Dornei, SC Moldomin SA- Moldova Noua, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest SA- Deva, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin SA Baia Mare.

In perioada imediat urmatoare vor avea loc consultari intre reprezentantii MEC si reprezentantii societatilor comerciale si vor fi definitivate documentele de privatizare.

Ministrul economiei declara recent ca un numar de sase companii miniere vor incheia contracte cu investitorii interesati sa aloce bani si sa accepte plata in minereu.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din MEC a publicat la inceputul lunii august lista cu primele trei companii miniere, Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Noua si Minvest Deva, termenul de depunere a scrisorilor de intentie pentru fiind 25 august.

Eligibili au fost considerati doar investitorii sau consortiile cu o cifra de afaceri in 2005 de minimum 100 milioane de dolari sau echivalent in euro sau lei si cu o experinta de minimum trei ani in exploatarea si prepararea minereurilor sau procesarea acestora. Alte conditii eliminatorii au vizat prezentarea unui plan de afaceri pe cinci pana la zece ani pentru operarea si dezvoltarea companiei. Prin acest plan investitorul isi asuma un program de investitii pentru modernizarea si dezvoltarea capacitatilor de exploatare miniera, un program de investitii pentru protectia mediului, un angajament ferm pentru preluarea unui numar de angajati si un program de exploatare a minereului. O alta conditie prevedea depunerea unei scrisori de bonitate financiara emisa de o banca.

Potrivit comunicatului, au depus ofertele urmatoarele societati: Glencore International AG- Elvetia; MRI Resources AG- Elvetia; consortiul format din SC Metanef Group- Romania, Mineco AG- Elvetia, Rudnik, Rudnik G. Milanovac- Serbia; First Cooper PLC- Marea Britanie; consortiul format din SC Cuprom Sa- Bucuresti si SC Energomineral SA- Baia Mare; Washington Group international- Bucuresti; SC Cozmircom SA- Baia Mare; SC Tehnomin SA- Baia Mare; BRB Baustoff Recycling & Verwertungs Union Gmbh- Germania si Chhattisgarh Electricity Company Limited din India.

Agentia NewsIn