Taxa pe vile pentru salvarea caselor-monument

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 09:45
1564 citiri
Taxa pe vile pentru salvarea caselor-monument

Minimum 0,5 euro si maximum 7 euro pe metrul patrat construit. Acesta va fi cuantumul unei noi taxe pe care parlamentarii vor sa o impuna printr-o lege al carei proiect se afla deja pe masa Senatului.

Concret, din momentul in care legea va intra in vigoare, orice persoana (fizica sau juridica) care va dori sa construiasca pe teritoriul Romaniei va fi nevoita sa plateasca autoritatilor locale o asa-numita "taxa de timbru pe constructie".

Cuantumul taxei va varia in functie de locul in care va fi ridicata noua cladire (mai mare in oras si mai mica la sat), de inaltimea constructiei si de categoria in care aceasta se incadreaza (vila, bloc, sala de sport, gara, aeroport sau hala industriala).

"Nu o vedem ca pe o taxa in sensul clasic. Sumele colectate astfel la bugetele administratiilor locale vor fi folosite pentru restaurarea cladirilor-monument. Consideram ca o data in viata isi construieste omul o casa, iar o contributie minima nu inseamna prea mult", au explicat initiatorii actului normativ.

Desi, potrivit proiectului de lege, ar putea fi nevoiti sa scoata din buzunar sume mai mari decat persoanele fizice, dezvoltatorii imobiliari nu resping noua taxa.

"E o initiativa care ar putea reprezenta un bun inceput pentru redarea unui aspect civilizat oraselor noastre. (...) Nu as fi insa niciodata de acord ca de acesti bani sa beneficieze persoane private doar pentru a-si satisface moftul de a locui in cladiri istorice care, in majoritatea cazurilor, sunt situate si in zone ultracentrale. De aceea, inainte de a introduce totusi o noua taxa, cred ca ar trebui analizat, in mod transparent, ce se intampla cu taxele colectate in prezent", a explicat Dan Flesariu, directorul general al Volumetric Romania, una dintre cele mai mari asociatii din domeniul imobiliar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructii taxa timbru cladiri istorice , #Stiri Imobiliare