Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tarile din Balcani atrag putini investitori, estimeaza OECD

Tarile din Balcani atrag putini investitori, estimeaza OECD

Tarile din Europa de Sud-Est au probleme in atragerea de investitori straini din cauza imaginii nefavorabile a acestei regiuni, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) prezentat la Sofia, informeaza AFP.

'Fluxurile de investitii straine directe raman sub potentialul acestei regiuni, in special in regiunea de vest a Balcanilor', apreciaza autorii raportului.

Potrivit OECD, investitiile depind de gradul privatizarilor, subliniind ca 90 la suta din sumele investite in Europa de Sud-Est au mers in Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia.
Raportul OECD analizeaza politicile urmate de tarile care doresc sa imbunatateasca climatul investitional (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia).

"Fara noi reforme, regiunea Balcanilor risca sa se gaseasca marginalizata de concurenta oferita pe de o parte de tarile din Europa Centrala, mai active in sectoarele cu valoare adaugata mare, iar pe de alta parte de tarile din Asia si Africa de Nord, care ofera o mana de lucru mai ieftina', subliniaza raportul.

OECD recomanda guvernelor din Europa de Sud-Est sa reformeze educatia, prea teoretica in opinia sa, pentru a o orienta spre productie. Raportul sustine ca mediile de afaceri se confrunta in Balcani cu o penurie de mana de lucru calificata, in special de ingineri si tehnicieni, in timp ce exista o abundenta de juristi si economisti.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 877 ori