Studiul pentru reabilitarea celor 10 cladiri din Centrul Vechi a fost aprobat. Vezi care sunt imobilele

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 19:40
2363 citiri
Studiul pentru reabilitarea celor 10 cladiri din Centrul Vechi a fost aprobat. Vezi care sunt imobilele
Mlte cladiri din centru vechi nu au mai fost consolidate de mult timp

Proiectul privind un studiu de fundamentare prin care sa se decida cum vor fi reabilitate zece cladiri cu risc seismic din Centrul Istoric aflate in proprietatea municipalitatii, construite intre 1824 si 1930, a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Proiectul de hotarare are in vederea aprobarea unui studiu de fundamentare prin care sa fie prospectata posibilitatea inceperii unui proiect de investitie in regim de concesiune de lucrari publice sau servicii ori printr-un parteneriat public- privat pentru consolidarea si restaurarea cladirilor cu risc seismic din Centrul Istoric aflate in proprietatea municipiului Bucuresti.

Pe lista imobilelor se afla 10 cladiri construite intre 1824 si 1930

Pe lista imobilelor pentru care ar putea fi realizat studiul de fundamentare se afla zece cladiri cu ani de constructie intre 1824 si 1930, cu regim de inaltime de pana la patru etaje si cu suprafete intre 144,45 metri patrati si 3.132,85 metri patrati.

Trei din cele zece cladiri sunt pe strada Lipscani, la numerele 33, 44 si 75, alte doua sunt pe strada Blanari, la numerele 6 si 13 si cate una pe strazile Franceza nr. 5, Covaci nr. 11, Baratiei nr. 50, Sfanta Vineri nr. 7, corpul B si Calea Mosilor nr. 82 (cunoscuta sub numele de Hanul Polonez).

Studiul de fundamentare trebuie sa aiba in vedere modalitatea in care se vor consolida si restaura cladirile, sustinerea financiara si care va fi contributia municipalitatii, dar si mai multe alternative de realizare a proiectului, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Multe cladiri din Centrul Vechi nu au fost consolidate de zeci de ani

In document se precizeaza ca cele mai multe cladiri din Centrul Vechi al Capitalei nu au fost renovate si consolidate de zeci de ani si pot sa se prabuseasca in orice moment peste terasele amenajate la parter.

Totodata, in raportul de specialitate al proiectului se arata ca, avand in vedere "efectele crizei economice asupra veniturilor publice aflate la dispozitia municipiului Bucuresti si al limitarii capacitatii de atragere de imprumuturi locale", se considera ca "necesar si oportun" ca lucrarile de consolidare sau restaurare sa se realizeze ori in regim de concesiune, ori in parteneriat public-privat.

Zona Centrului Istoric ocupa o suprafata de aproximativ 50 de hectare si este amplasata in perimetrul cuprins intre Bulevardul Regina Elisabeta (la nord), Bulevardul Corneliu Coposu si Splaiul Independentei (la sud), strada Hristo Botev (la est) si Calea Victoriei (la vest).

In zona istorica a Capitalei, cladirile sunt detinute de persoane private, in totalitate de municipalitatea bucuresteana sau in comun de persoane private si municipalitate.

#reabilitare cladiri, #consiliul general, #centrul vechi , #Stiri Imobiliare