Statul iti da bani sa fii eco. Vezi cum sa beneficiezi de programul "Casa Verde"

Luni, 28 Februarie 2011, ora 13:18
2883 citiri
Statul iti da bani sa fii eco. Vezi cum sa beneficiezi de programul "Casa Verde"

Folosirea surselor alternative de energie este incurajata de Guvern prin programul "Casa Verde", cei care cumpara panouri solare, pompe de caldura sau instalatii de producere a energiei termice pe baza de biomasa primind din partea statului subventii de pana la 8.000 de lei. Pentru editia din 2011 a programului, inscrierile vor incepe in luna aprilie. 

Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei.

Astfel, pentru panourile solare se ofera pana la 6.000 de lei, la fel ca si pentru orice instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Pentru instalarea pompelor de caldura, statul da pana la 8.000 de lei.

In cazul cumularii in cadrul aceluiasi proiect a doua tipuri de instalatii, cuantumul finantarii solicitate nu poate depasi valoarea cea mai mare acordata unui tip de proiect din cele doua cumulate.

Ce echipament poti sa cumperi cu 8.000 de lei

Banii oferiti de Guvern prin programul "Casa Verde" vor fi suficienti doar pentru cele mai simple echipamente. In cazul panourilor solare, cele mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului, costa cateva mii de euro.

De exemplu, un singur sistem solar de incalzire a apei costa 9.000 de lei, ceea ce inseamna ca subventia de la Guvern ii reduce pretul la 3.000 de lei. Sistemul este ideal pentru o familie cu cel mult trei persoane si contine un panoul solar de 2,50 metri patrati, un rezervor pentru stocarea a 150 de litri de apa si o vana termica ajustabila in trei cai 38-65 grade Celsius pentru boiler. Acest sistem de panouri solare se leaga direct la reteaua de apa rece, respectiv apa calda.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#stat, #ecologie, #casa verde, #programul casa verde, #beneficii program casa verde , #Stiri Imobiliare