Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, tinta cea mai atractiva pentru investitii din Europa de Sud-Est

Romania, tinta cea mai atractiva pentru investitii din Europa de Sud-Est
Romania este cea mai atractiva destinatie pentru investitii straine din Europa de Sud-Est si isi va pastra aceasta pozitie in regiune si in urmatorii trei ani, potrivit unui studiu asupra atractivitatii investitionale realizat de compania Ernst&Young, dat publicitatii miercuri la Bucuresti.

"Romania a fost desemnata de respondentii nostri ca fiind cea mai atractiva tara din regiune pentru investitorii straini, in principal datorita unor factori precum cresterea productivitatii, forta de munca ieftina si specializata si disponibilitatea locatiilor. Romania isi va pastra aceasta pozitie si in urmatorii trei ani, urmand sa-si consolideze astfel locul I" a declarat directorul de tara Ernst&Young Romania, Camelia Horlaci.

Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor a 200 de directori executivi ai unor companii multinationale, 65 dintre acestia avand afaceri si in Romania.

Sondajul a fost realizat in luna octombrie 2006, fiind primul realizat de Ernst&Young pentru aceasta regiune.

Studiul indica doua abordari: monitorizarea proiectelor de investitii directe cu ajutorul bazei de date a companiei si sondarea perceptiilor investitorilor straini cu privire la atractivitatea prezenta si viitoare a mediului de afaceri din Europa de Sud-Est. Astfel, 58 la suta din respondenti au indicat Romania ca fiind o tara atractiva pentru afaceri, pe locul urmator situandu-se Turcia - 49 la suta, Grecia - 48 la suta si Bulgaria - 44 la suta.

Romania a castigat prima pozitie datorita fortei de munca specializate si relativ ieftine si a cresterii productivitatii. De asemenea, un criteriu la care Romania a punctat pozitiv a fost acela al flexibilitatii legislatiei si lipsei unor probleme referitoare la flexibilitatea fiscala.

Cei 200 de directori au plasat Romania pe primul loc ca tinta investitonala in regiune si in urmatorii trei ani, cu 68 la suta dintre raspunsurile favorabile pe baza acelorasi atuuri, tara noastra fiind urmata de Bulgaria - 62 la suta, Turcia - 59 la suta, Grecia - 56 la suta si Serbia - 55 la suta.

Pentru a-si consolida pozitia, in urmatorii trei ani investitorii asteapta ca Romania sa-si imbunatateasca infrastructura, politicile administrative, sa aiba un mediu politic mai stabil. De asemenea, este necesara impunerea unor standarde de reglementare la nivel european si imbunatatirea sistemului de educatie si cercetare.

La ora actuala Romania este depasita in regiune de Grecia si Turcia in ceea ce priveste calitatea si disponibilitatea sistemului de cercetare si la perceptia asupra infrastructurii de telecomunicatii. De asemenea, cele doua tari sunt preferate de unii investitori si datorita calitatii vietii, in ceea ce priveste Grecia, si a marimii pietei si unor resurse mai importante, in cazul Turciei.

"Romania este iata pe primul loc ca perceptie in ceea ce priveste atractia pe care o exercita asupra investitorilor straini, dar trebuia sa realizeze ca intra intr-o noua liga a investitiilor straine. In urmatorii ani nu va mai fi vorba de investitii care vizeaza marea privatizare sau proiecte cu risc mare, dar si cu castig mare. Investitiile straine se vor concentra pe domenii calitative, precum serviciile, telecomunicatii si IT, sau industria auto. Aici va fi vorba despre investitii cu risc redus si care vor trebui sa produca valoare adaugata mare", a spus Marc Lhermitte, partener in cadrul Ernst&Young.

Acesta a precizat ca Romania va trebui sa realizeze ca intra pe o piata extrem de concurentiala, acolo unde investitiile vor avea o alta directie si un alt scop, asa ca mediul de afaceri si cel administrativ trebuie sa fie pregatite sa puna accentul pe calitate si pe eficienta costurilor, deoarece unele avantaje, precum forta de munca ieftina va fi pierdut treptat in perioada urmatoare.

Potrivit studiului, Europa de Sud-Est a reprezentat un magnet pentru investitiile straine in perioada 2001- 2005 datorita atractivitatii costului fortei de munca, a productivitatii mari, a proceselor de privatizare desfasurate aici.

"Industria traditionala coroborata cu forta de munca ieftina si bine pregatita a dus la imense cresteri de productivitate, dar acum regiunea va intra intr-o noua era a investitiilor", a precizat Lhermitte.

In perioada mentionata Romania, Bulgaria si Turcia au atras 85 la suta din proiectele de investitii directe din regiune, in total Europa de Sud-Est reprezentand sase la suta din totalul proictelor de investitii derulate intre 2001 si 2005 in Europa.

In aceasta perioada investitiile au vizat productia si logistica (Romania), unde au fost create 42.800 de locuri de munca, energia si transporturile (Bulgaria), creandu-se 17.500 de locuri de munca si productia de bunuri de consum in Serbia, cu peste 6.400 de locuri de munca create.

Lupta regiuni pentru imbunatatirea infrstructurii si a administratiei este necesara pentru a castiga competitia cu alte zone din Europa. Daca Europa de Sud-Est castiga in ceea ce priveste competitivitatea productiei si a fortei de munca, Europa Centrala are atuurile unei stabilitati politice si a unei infrastructuri bine dezvoltate. Romania si tarile din regiune trebuie sa urmeze aceasta dezvoltarea daca doreste sa conteze din ce in ce mai mult pe harta investitionala a Europei, sustin reprezentantii Ernst&Young.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 941 ori