Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Retrocedarea proprietatilor Bisericii Greco-Catolice de catre Romania, prioritate pentru SUA

Retrocedarea proprietatilor Bisericii Greco-Catolice de catre Romania, prioritate pentru SUA


Administratia Statelor Unite trateaza "in mod prioritar" problema restituirii de catre statul roman a proprietatilor apartinand Bisericii Greco-Catolice confiscate dupa anul 1945, conform unei scrisori publicate miercuri de Departamentul de Stat, relateaza MTI.

Scrisoarea are data de 9 iulie si este semnata de Thomas B. Gibbons, subsecretar de Stat responsabil de Afaceri Juridice. Scrisoarea este un raspuns adresat unor membri ai Congresului SUA care cerusera ajutorul secretarului de Stat John Kerry in iunie, potrivit MTI.

Congremenii - 13 republicani si sapte democrati - solicitasera interventia lui Kerry in cazul modificarii legislatiei romane privind retrocedarea proprietatilor bisericesti, care prelungeste de la 5 la 10 ani perioada de asteptare pentru restituirea proprietatilor.

"Administratia SUA a jucat un rol esential in incurajarea Romaniei sa aplice o legislatie care sa ofere o solutie corecta, transparenta si rapida pentru proprietarii de drept ai proprietatilor confiscate sau nationalizate de fostele regimuri fasciste si comuniste din Romania", se arata in scrisoarea semnata de Gibbons.

"Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfarsitul lunii mai la Bucuresti pentru a discuta despre aceasta problema cu Guvernul Romaniei, cu Parlamentul si reprezentantii societatii civile", adauga oficialul american.

O copie a scrisorii a fost pusa la dispozitia MTI de Fundatia ungara pentru Drepturile Omului, cu sediul la New York.

In 17 aprilie, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru Legea privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1361 ori