Reducerea de TVA pentru locuintele noi, frectie la piciorul de lemn

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 11:26
1875 citiri
Reducerea de TVA pentru locuintele noi, frectie la piciorul de lemn

Coborarea TVA-ului de la 19% la 5% la achizitia unei locuinte noi, mai ieftine de 380.000 de lei, nu va avea prea mare efect, cauza principala a stoparii pietei imobiliare fiind lipsa finantarii, nu impozitarea excesiva, a declarat pentru ZF, Alexander Milcev, partener la compania de consultanta si audit Ernst&Young.

" Piata imobiliara s-a oprit din cauza lipsei finantarii, nu din cauza impozitarii excesive. Vom vedea dupa jumatate de an daca masura a fost de succes sau nu. Este o masura bine-venita si cu siguranta vor cumpara investitorii care au bani", adauga el. Legea care prevede introducerea unei cote reduse de TVA de 5% a ramas deocamdata fara efecte, tinand cont ca cele mai importante firme din imobiliare nu au vandut nicio locuinta in noile conditii, scrie Ziarul Financiar


Milcev crede ca, pe langa ceasta lege, o modificare importanta prevazuta in Codul fiscal este scutirea de impozit a tranzactiilor bursiere pana la sfarsitul acestui an. "Scutirea de impozit pe profit pentru persoane juridice si de impozitul pe venit la persoanele fizice pentru tranzactiile pe bursa este o masura bine-venita. Pentru cei care vor reusi sa castige bani pe Bursa in 2009 va reprezenta niste venituri in plus, dar nu trebuie uitat ca si pierderile de pe Bursa in aceasta perioada nu vor fi deductibile. Deci acesta este reversul medaliei, asa ca atentie pentru investitorii care ies sau intra pe Bursa", adauga Alexander Milcev.


In opinia sa, desi considera ca este o masura importanta, achitarea TVA-ului la incasarea facturii nu este suficienta. Ar fi nevoie de modificarea legii astfel incat  plata impozitului indirect la bugetul de stat sa fie amanata pentru companiile care nu si-au recuperat banii de la clienti. "Chiar daca este in beneficul companiilor, nu consider ca aceasta masura va fi adoptata, intrucat guvernul are nevoie de fonduri la buget", explica el.


Milcev crede ca  autoritatile de control vor fi mult mai agresive fata de anul trecut, iar companiile trebuie sa fie bine pregatite. "Ne asteptam la cresterea controalelor fiscale. Cred ca Ministerul Finantelor ar trebui sa puna mai mult accent pe colectare in aceasta perioada de criza si prin asta sa reducem deficitul bugetar", a mai declarat el.



#buget, #finantare, #fiscal, #imobiliara, #impozit, #lipsa, #masura, #piata, #reducere, #relansare, #tva , #Stiri Imobiliare