Preturile locuintelor din Romania, printre cele mai mari scaderi la nivelul UE

Joi, 10 Iulie 2014, ora 15:05
1682 citiri
Preturile locuintelor din Romania, printre cele mai mari scaderi la nivelul UE

Preturile locuintelor din Romania au inregistrat in primul trimestru o scadere de 3,3%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, una dintre cele mai puternice rate de declin din UE, unde preturile au crescut cu 1%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al UE.

Patru tari au consemnat scaderi mai puternice ale indicelui preturilor locuintelor decat Romania. Astfel, preturile din Croatia au scazut cu 9,7%, cele din Slovenia cu 6,6%, cele din Cipru cu 5,7%, iar cele din Italia cu 4,5%.

Cele mai puternice cresteri anuale au fost inregistrate in Estonia, cu 17,5%, Letonia, cu 10,4%, si Marea Britanie, cu 8%.

Dintre cele 28 de state membre UE, 11 au raportat scaderi, 13 cresteri, iar patru nu au transmis date catre Eurostat.

In zona euro, preturile au scazut cu 0,3%.

Indicele preturilor locuintelor se refera la evolutia preturilor tuturor tipurilor de proprietati rezidentiale cumparate de gospodarii, indiferent de vechime, destinatie si proprietarii anteriori.

Comparativ cu trimestrul al patrulea, preturile din Romania au crescut cu 0,6%, comparativ cu un avans de 0,2% la nivelul UE.

Cele mai puternice scaderi trimestriale au fost inregistrate in Croatia, cu 2,7%, Luxemburg, cu 2,3%, si Slovenia, cu 1,7%, iar cele mai mari cresteri in Estonia, cu 4,8%, Suedia, cu 2,4%, si Marea Britanie, cu 2,2%.

Indicele preturilor a scazut cu 0,3% in zona euro, fata de ultimul trimestru al anului trecut, si a avansat cu 0,2% la nivelul UE.

Dintre statele UE, 14 au consemnat crestere trimestriala, 10 scadere, iar 4 nu au raportat date.

#preturil locuinte Romania, #scadere preturi locuinte UE , #Stiri Imobiliare