Piata de retail. Nu oricine poate fi patron de mall

Vineri, 29 Martie 2013, ora 08:20
6200 citiri
Piata de retail. Nu oricine poate fi patron de mall
Mai multe malluri au fost inchise din cauza unui management necompetitiv

Numeroasele proiecte de pe piata de retail, de ridicare a unor centre comerciale, in perioada 2007-2008, presupuneau investitii totale de 8,4 miliarde de euro.

Intre timp, s-a dovedit ca un mall nu este obligatoriu profitabil. Multe s-au inchis, iar pe piata au ramas doar brandurile celebre. Si, tot ele se si extind, prin noi proiecte.

In timp ce unii investitori, cum ar fi irlandezii de la Mivan Development si Moritz au abandonat planurile, altii, precum francezii de la Cora, continua dezvoltarea proiectelor promise.

Malluri ingenuncheate de criza

Armonia din Braila si-a inchis portile dupa sapte luni

Primul mall care a cazut victima crizei a fost Armonia, din Braila, un proiect dezvoltat de RED Capital Management, inchis dupa doar sapte luni de functionare, in 2009. Ghinionul a urmarit proiectul si dupa ce lacatul a fost pus pe usa. Niciun investitor nu a fost interesat sa il cumpere, dupa ce mall-ul a fost scos la licitatie, cu un pret de 25 de milioane de euro.

Grand Arena a intrat in insolventa la inceputul lui 2013

La inceputul acestui an, Grand Arena din Bucuresti (cartierul Titan), construit de dezvoltatorul Euroinvest Intermed a intrat in insolventa, la cererea a trei creditori: Arcon Constructions, Climatehnic si CZ&K. Centrul comercial a fost deschis in 2009, fiind la acea data cel mai scump mall din Bucuresti, cu o investitie de 187 milioane de euro.

Desi irlandezii de la Mivan Development si Moritz promiteau in 2008 investitii de 700 de milioane, izbucnirea crizei pe plan local le-a redus avantul. Din cele zece malluri anuntate, doar Tiago Mall, din Oradea a fost finalizat. Firma irlandeza a intrat in faliment, iar centrul comercial nu a mai fost deschis.

Shopping Center Holding, companie controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, patronul mall-ului Baneasa Shopping Center din nordul Capitalei, a mai investit 20 de milioane de euro pentru deschiderea centrului din Oradea, dar acesta nu a fost inaugurat nici pana in prezent.

Malluri cu inaugurarea promisa in 2013

Chiar daca din cauza crizei mai multe centre comerciale sunt amenintate de insolventa, iar constructia altora a fost amanata, exista si oameni de afaceri care nu s-au intimidat de contextul economic si au precizat ca vor continua conform planului stabilit. Printre centrele comerciale planificate pentru 2013 se numara AFI Palace Ploiesti, Promenada Mall din Bucuresti, Corall din Constanta, Coresi din Brasov sau Uvertura Mall.

Mega Mall in Pantelimon

Mall chiar langa stadionul Lia Manoliu

Mega Mall Romania va fi construit pe terenul fostelor cladiri Electroaparataj si are deja contracte de inchiriere pentru 35% din suprafata comerciala a proiectului. "Avem contracte semnate cu hypermarket-ul Carrefour, cu magazinele de electronice Flanco si Altex, magazinele H&M, C&A, Kenvelo, Lee Cooper, Tom Tailor, Benvenuti, Yves Rocher, Kitchen Shop, Office Shoes, Lashez", a declarat reprezentantul DTZ Echinox, pentru Business24. Investitia ar putea fi estimata, insa, la 300 de milioane de euro, suma necesara pentru inaugurarea AFI Cotroceni Palace, un mall similar, din punct de vedere al suprafetei.

Promenada Mall, in cartierul bucurestean Floreasca

Promenada Mall va fi construit langa cea mai inalta cladire din Bucuresti

Promenada Mall ar trebuie sa fie inaugurat in luna octombrie a acestui an, in urma unei investitii de 150 de milioane de euro, si este un proiect dezvoltat de Raifesein Evolution chiar langa Sky Tower, cea mai inalta cladire din Bucuresti. Suprafata disponibilia pentru inchiriere este de 35.000 mp, iar centrul comercial a atras deja retaileri precum Flanco, Zara si H&M.

Centrul Corall in Constanta

Macheta centrului din Constanta, care a necesitat o investitie de 58 milioane euro

In 2011, francezii de la Cora promiteau ca vor investi in Romania mai mult de 300 de milioane de euro, in trei malluri. Ei s-au tinut de cuvant si promit ca vor deschide in aceasta vara, la Constanta, mall-ul Corall, in urma unei investitii de 58 de milioane de euro. Pe langa un hipermarket Cora, centrul va mai gazdui si o galerie comerciala cu peste 50 de magazine, printre care se numara Altex, Casa Rusu si Orange Store, asa cum precizeaza Luiza Moraru, head of retail department CBRE.

Mall-uri deschise pe timp de criza

Galleria Arad, deschis in octombrie 2011

Investitie: 66 de milioane de euro

Suprafata inchiriabila: 35.000 mp

Atrium Center, deschis in martie 2010

Investitie: 72 de milioane de euro

Suprafata inchiriabila: 30.000 mp

Militari Shopping Center, deschis in aprilie 2009

Investitie: 75 de milioane de euro

Suprafata inchiriabila: 53.000 mp

#mall inchis criza, #mall deschis 2013, #centre comerciale Bucuresti, #centre comerciale Romania , #Stiri Imobiliare