Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Notarii cer Finantelor sa modifice legea privind expertizele, pentru ca s-au ieftinit imobilele

Notarii cer Finantelor sa modifice legea privind expertizele, pentru ca s-au ieftinit imobilele

Notarii considera ca preturile din piata imobiliara au revenit la nivelul din 2006 si, in consecinta, cer Ministerului Finantelor sa modifice legislatia privind expertizele notariale, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Uniunii Notarilor din Romania. "Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a luat cunostinta despre situatiile intervenite in piata imobiliara a ultimelor luni referitoare la discrepantele care apar intre valorile de circulatie reale ale unor imobile si valorile acestora cuprinse in expertizele realizate la cererea Camerelor Notarilor Publici, in baza prevederilor Codului Fiscal in vigoare", se arata intr-un comunicat al asociatiei.


Notarii au explicat, insa, ca necesitatea existentei unor expertize imobiliare care sa prevada valorile minime de circulatie a imobilelor a aparut, din punctul de vedere al statului, in momentul in care autoritatile au constatat ca "partile actelor notariale declara un pret de tranzactionare mult mai mic decat cel real si, prin aceasta, statul incasa mai putine impozite decat ar fi trebuit".


Astfel, prin Legea nr. 163/2005 (in prezent abrogata), art. 77 indice 1 (5), se prevedea ca "expertizele intocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel putin o data pe an si avizate de Ministerul Finantelor Publice, prin directiile teritoriale", astfel incat acestea sa reflecte, pe cat posibil, fluctuatiile din piata.


Ulterior, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 343/2006, s-a prevazut, in art. 77 indice 1 (5) urmatoarele: "camerele notarilor publici vor actualiza, o data pe an, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice".

 

"Avand in vedere aceste obligatii legale, dar si tendinta inregistrata in piata de scadere a preturilor unor imobile din anumite zone si avand in vedere, mai cu seama, dorinta UNNPR de a veni in sprijinul cetatenilor care, in prezent, sunt obligati sa plateasca taxele autentificarii actelor notariale la valoarea din expertiza si nu la cea de tranzactionare, UNNPR s-a adresat Ministerului Finantelor Publice cu propunerea ca, prin modificare legislativa, sa se revina la situatia anterioara anului 2006 si anume, posibilitatea ca expertizele sa fie reactualizate cel putin o data pe an", arata propunerea notarilor.


In acest fel, "expertizele vor putea sa reflecte cat mai corect posibil scaderile sau cresterile valorilor imobiliare din tara", spun ei, astfel incat beneficiarii "serviciilor notariale sa nu fie impozitati de catre stat pentru o suma mai mare decat cea pe care acestia o primesc in mod real la incheierea actelor notariale".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2456 ori