Ministerul Justitiei nu gaseste imobil pentru Tribunalul Comercial Bucuresti

Joi, 29 Mai 2014, ora 09:01
1985 citiri
Ministerul Justitiei nu gaseste imobil pentru Tribunalul Comercial Bucuresti

Ministerul Justitiei nu gaseste un imobil pentru viitorul Tribunal Comercial Bucuresti, iar licitatia de pe site-ul institutiei va fi refacuta, a declarat, miercuri, secretarul de stat in MJ Liviu Stancu.

"In Romania, exista trei tribunale de business. S-a hotarat ca aceasta practica sa fie marita, in sensul ca va aparea in scurt timp Tribunalul specializat Bucuresti, sa ii spunem Tribunalul Comercial Bucuresti, competenta acestuia fiind toate problemele de business, incepand cu recuperarea de creante si terminand cu insolventa. Daca vreti, dincolo de aceasta istorie, avem o problema si lansez catre domniile voastre chiar o oferta: avem probleme cu imobilul, daca va puteti imagina. In Bucuresti sunt cladiri mari, frumoase... nu gasim un imobil in care sa realizam Tribunalul Comercial Bucuresti. Deja pe site-ul Ministerului Justitiei se va reface procedura de achizitie publica. Asteptam oferte", a spus Liviu Stancu, la conferinta Legal Summit 2014.

Tribunalul care urmeaza sa fie infiintat la nivelul municipiului Bucuresti va fi specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa. Pe 25 noiembrie 2013, Ministerul Justitiei lansa in dezbatere publica proiectul de ordin referitor la operationalizarea de la 1 martie 2014 a Tribunalului Specializat Bucuresti.

Tribunalul Specializat Bucuresti ar trebui sa functioneze din martie

Potrivit documentului care a fost postat pe site-ul MJ, la art. 1 se precizeaza ca la data de 1 martie 2014 in Capitala incepe sa functioneze Tribunalul Specializat Bucuresti.

"Pana la data prevazuta la art. 1, se efectueaza toate demersurile legale necesare in vederea operationalizarii 'Tribunalului Specializat Bucuresti'. Domeniile in care va functiona si statul de functii al 'Tribunalului Specializat Bucuresti' se stabilesc pana la data de 15 ianuarie 2014, in conditiile legii", se spunea in proiect.

Conform prevederilor legale, "tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica, care pot functiona la nivelul judetelor si al municipiului Bucuresti si au, de regula, sediul in municipiul resedinta de judet". Acestea pot functiona in urmatoarele domenii: cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, societati, registrul comertului, insolventa, concurenta neloiala si in alte domenii si preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care se infiinteaza.

In prezent functioneaza patru tribunale specializate, respectiv: Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov, Tribunalul Comercial Cluj, Tribunalul Comercial Mures si Tribunalul Comercial Arges.

Initiatorul proiectului preciza ca, in repetate randuri, conducerea Tribunalul Bucuresti a sesizat Ministerul Justitiei cu propunerea de infiintare a unui tribunal specializat care ar urma sa functioneze in domenii precum: societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul Capitalei, si care sa contribuie la degrevarea judecatorilor de numarul mare de dosare si la cresterea specializarii actului de justitie.

Initiativa infiintarii unui tribunal specializat la nivelul municipiului Bucuresti a facut obiectul dezbaterii plenului CSM care, in sedinta din 5 septembrie 2012, a hotarat sesizarea ministrului Justitiei cu aceasta propunere care sa preia cauzele care sunt judecate in prezent de cele doua foste sectii comerciale, precum si judecatorii care judeca in cele doua sectii.

In motivarea solicitarii, Tribunalul Bucuresti a invederat, pe de o parte, volumul mare de activitate inregistrat in domeniul insolventei si in alte materii dintre cele mentionate mai sus, in comparatie cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competenta similara, precum si al altor tribunale cu volum de activitate apropiat de cel al Tribunalului Capitalei, iar pe de alta parte, ponderea intregii cazuistici in aceste domenii din totalul activitatii acestei instante judecatoresti (21% in anul 2010 si 27% in anul 2011).

"Avand in vederea cresterea constanta a numarului de cauze inregistrat la nivelul Tribunalului Bucuresti si necesitatea diminuarii duratei de solutionare a cauzelor in domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si a economiei, in general, s-a decis ca, in municipiul Bucuresti, sa se infiinteze 'Tribunalul Specializat Bucuresti ", se mai spunea in referat.

#Tribunalul Comercial Bucuresti, #imobil Tribunal, #Ministerul Justitiei, #Liviu Stancu , #Stiri Imobiliare