Materialele de constructii s-au ieftinit cu aproape 30%, in 9 luni

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 16:48
2122 citiri
Materialele de constructii s-au ieftinit cu aproape 30%, in 9 luni

Piata materialelor de constructii a scazut in primele noua luni din acest an cu 28,5% fata de perioada similara a anului trecut, a declarat marti pentru Agentia NewsIn presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu.

"Daca la sase luni piata materialelor de constructii scazuse cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, dupa circa noua luni inregistram o scadere de 28,5%.

Cele mai afectate segmente ale industriei materialelor de constructii sunt cele de betoane, termopane si corpuri de zidarie", a spus Claudiu Georgescu, la un eveniment.

Acesta a adaugat ca preturile materialelor de constructii au scazut dupa primele luni din 2009 cu pana la 12%.

"Preturile de la produsele de import nu au scazut deloc, chiar s-au majorat cu circa 10% dupa variatia de curs, iar la noi preturile la producator au scazut de 10-12%, in functie de gama de produse, in schimb e rau ca ne-au crescut costurile de productie", a explicat presedintele APMCR.

Georgescu declara recent pentru NewsIn ca in ceea ce priveste evolutia sectorului de materiale de constructii pe perioada crizei ar trebui gandita o strategie pe termen lung pentru iesirea din actuala situatia economica, o strategie sustenabila care sa ofere printre altele facilitati investitorilor straini ce ar trebui stimulati sa investeasca pe termen mediu sau lung.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, Claudiu Georgescu, a mai precizat ca piata materialelor de constructii a reprezentat anul trecut jumatate din industria constructiilor, inregistrand o valoare de circa sase miliarde de euro pentru partea de productie interna si 2,2 miliarde de euro pentru importuri.

Totodata, acesta a mentionat ca pe piata materialelor de constructii activeaza aproximativ 1.200 de companii.

Numarul angajatilor din sectorul materialelor de constructii s-a redus in acest an cu 12.000, adica cu 22%, fata de 2008, din cauza crizei economice, a mai declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.

"Este jalnic la acest segment. Avem o scadere de 22% a numarului angajatilor fata de perioada similara a anului trecut. Au fost dati afara 12.000 de oameni din sectorul materialelor de constructii", a mai spus Georgescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructii, #materiale, #piata , #Stiri Imobiliare