Investitiile straine directe in Romania vor continua sa creasca semnificativ

Vineri, 09 Martie 2007, ora 08:10
1048 citiri

Investitiile straine directe in Romania vor continua sa creasca semnificativ, cele mai interesante domenii pentru investitorii straini fiind industria si retailul, conform previziunilor East Capital, companie de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata pe pietele est-europene.

Romania va cunoaste un aflux de investitii straine net superior celui actual, cu conditia ca evolutia prea rapida a economiei romanesti sa nu cauzeze o serie de probleme, care, scapate de sub control, ar putea afecta dramatic cresterea economica pe termen lung, considera presedintele companiei, Peter Elam Hakansson, aflat in Romania cu prilejul unui form de investitii.

Peste 60 la suta din totalul investitiilor straine se concentreaza in Bucuresti, majoritatea provenind din tari ca Austria, Olanda, Germania, Grecia si Franta.

Potrivit expertilor de la East Capital, in general simptomele unei cresteri economice prea rapide sunt deficitul de cont curent, decalajul mare dintre cerere si oferta pe piata imobiliara, aprecierea monetara, imprumuturile externe ridicate, cresterea puternica a salariilor, precum si a creditelor. Toate acestea duc la "supraincalzirea" economiei si la presiuni inflationiste semnificative.

"Daca Romania nu adopta masurile necesare, se poate ajunge la reducerea competivitatii, prabusirea pietei imobiliare, crize ale sistemului bancar, speculatii pe piata monetara si deprecierea leului", a subliniat Hakansson.

In opinia sa, masurile care ar putea fi luate pentru a controla cresterea economica prea rapida constau in scaderea cheltuielilor bugetare, cresterea dobanzilor si incetinirea cresterii creditelor.

Din perspectiva unei abordari generale, investitorii straini apreciaza ca pietele emergente din tarile Europei Centrale si de Est sunt caracterizate de elemente similare, comune unor piete in formare. "Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania si Letonia sunt tari cu cresteri economice record, asa-numitele "fast-growers", caracterizate prin deficit mare de cont curent si presiuni ale inflatiei", apreciaza Hakansson.

"In 2007 ne asteptam din nou la evolutii rapide si, intr-o oarecare masura, imprevizibile, determinate de recenta integrare in UE. Cu toate acestea, economia autohtona devine mai matura si mai puternica, putand face fata unor eventuale corectii. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana aduce elemente de optimism care, in mod natural, urmeaza sa imbunatateasca previziunile legate de viitorul economic", a adaugat presedintele East Capital.

In 2006, Romania a atras investitii straine de peste noua miliarde euro, cu circa patru miliarde de euro mai mult decat in 2005.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)