''Investiti cu incredere in proiectele Bucurestiului!'' spun ratingurile agentiei Fitch

Joi, 03 August 2006, ora 02:09
964 citiri

Agentia internationala Fitch Ratings a atribuit Bucurestiului un rating pe termen lung in moneda nationala si valuta "BBB minus", iar pe termen scurt "F3", si a estimat o perspectiva stabila a riscului financiar. Calificativele de rating au luat in considerare ajutorul financiar si reglementarile guvernului, operatiunile economice sanatoase ale Capitalei, economia dinamica si indicatorii de venit peste media nationala.Evaluarea a tinut cont si de flexibilitatea financiara limitata a orasului, cresterea indatorarii ca urmare a investitiilor in infrastructura, expunerea la refinantare si pericolul de risc valutar asociat acesteia. Imaginea stabila a Bucurestiului reflecta o balanta intre asteptarile Fitch privind o crestere a datoriei, simultan cu o consolidare a performantelor financiare ale orasului, se arata in comunicatul agentiei.

Potrivit Fitch, sistemul centralizat de administrare fiscala, in care finantarile de la guvern si cele din impozite sunt responsabile pentru 85 la suta din veniturile orasului, cu supravegherea guvernamentala a bugetului primariei si a datoriei, plus relatiile bune cu guvernul, asigura sprijinul si controlul situatiei financiare a orasului.

Bugetul capitalei este caracterizat de o flexibilitate modesta, deoarece statul controleaza baza de impozitare, dar si nivelul unor cheltuieli importante cum ar fi salariile functionarilor. Ca urmare, considera Fitch, investitiile importante de care orasul are nevoie sunt obstructionate de limitarea flexibilitatii in ceea ce priveste cheltuielile.

Incasarile primariei au fost bune, cu un echilibru al veniturilor operationale in medie de 18% pentru ultimii cinci ani. Fitch estimeaza o crestere continua a veniturilor operationale, pe baza incasarilor din impozitul pe venit, sustinuta de un mediu socio-economic dinamic potrivit standardelor romanesti.

Impozitul pe venit este responsabil de 75% din bugetul Bucurestiului. Cuplata cu presiunea moderata a cheltuielilor, aceasta ar trebui sa consolideze performantele operative pe termen mediu, in pofida indatorarii semnificative, rezultata din cauza investitiilor in infrastructura.

Datoria orasului a ajuns, la sfarsitul anului 2005, la 2,14 miliarde de lei noi (aproape 600 de milioane de euro), cu 145 la suta mai mare decat veniturile orasului. In anul 2001, datoria capitalei era de 19 milioane de lei noi.

Noile proiecte pentru scoli, procesarea deseurilor si strazi vor necesita noi credite in perioada 2006-2008, ceea ce va urca datoria la 2,7 miliarde de lei noi (760 de milioane de euro), pana la sfarsitul anului 2008, potrivit Fitch.

Ca urmare, serviciul datoriei la o rata de trei la suta la veniturile din anul 2005 vor creste substantial, incepand cu anul fiscal 2006 si vor atinge 9-10 la suta pe termen mediu. Expunerea valutara negarantata, ca si platile scadente la imprumutul extern de 500 de milioane de euro lansat in 2005, expun administratia orasului la riscurile de fluctuatii valutare si refinantare.

Bucurestiul are o populatie de aproximativ doua milioane de locuitori si produce cam 20 la suta din produsul intern brut (PIB), cu un PIB pe cap de locuitor dublu fata de media tarii.

Ratingul pentru valuta si moneda locala pe termen lung BBB-, descrie risc scazut pentru investitii si o capacitate de rambursare a imprumuturilor satisfacatoare, iar calificativul F3 arata capacitatea Capitalei de a efectua plati la timp pe termen scurt.

Bloombiz

si