Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doar 5,9% din locuinte au asigurare obligatorie

Doar 5,9% din locuinte au asigurare obligatorie

Marius Bulugea, presedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) spune ca au fost incheiate 496.672 de polite de asigurare a caselor pana la 16 mai, in conditiile in care in Romania sunt circa 8,4 milioane de locuinte, conform NewsIn.

Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010.

"Din cele 496.672 de polite de asigurare obligatorie locuintelor incheiate, 76% au fost in mediul urban iar restul, de 24%, in mediul rural. Nu credem ca statul va putea interveni din punct de vedere financiar pentru a ajuta populatia in cazul producerii unei catastrofe naturale. Populatia din Romania are un comportament de asistat social.


Datoria de a ne proteja bunurile este o datorie personala, care nu revine statului. Daca populatia considera ca aceasta asigurare reprezinta o taxa, inseamna ca programul nu va avea sansa de reusita", a declarat Marius Bulugea.


In ceea ce priveste distributia pe regiuni, in Bucuresti aproape un sfert (23%) din locuinte au fost asigurate, Muntenia ocupa locul al doilea, cu 18% din locuinte asigurate, iar Transilvania si Moldova se afla pe locul al treilea, cu cate 15% din locuinte asigurate.


Pe urmatoarele locuri se situeaza Dobrogea (9%), Banat (6%), Oltenia (5%), Crisana (4%), Bucovina (3%) si Maramures cu 2%.


Potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor, termenul-limita pana la care pot fi incheiate astfel de asigurari a fost stabilit la 15 iulie 2011, in caz contrar primariile urmand sa aplice amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei. Termenul anuntat initial de autoritati urma sa expire la 15 ianuarie 2011.


Polita de asigurare obligatorie acopera trei riscuri de catastrofa naturala - inundatii, cutremur si alunecari de pamant.


PAID a fost infiintat in toamna lui 2009 de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Astra, Platinum si Groupama detin fiecare cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.


Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).


Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1202 ori