Dezvoltatorul proiectului Promenada Mall isi mentine suprematia pe piata locala

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 08:20
6397 citiri
Dezvoltatorul proiectului Promenada Mall isi mentine suprematia pe piata locala
Promenada Mall si Sky Tower, proiectele Raiffeisen Evolution

Sanse mici pentru noi proiecte imobiliare in urmatoarea perioada, in conditiile in care cei mai mari dezvoltatori de pe piata locala inca se lupta sa-si resusciteze afacerile, dupa ce criza economica a lovit puternic in piata imobiliara.

Afacerile celor mai mari dezvoltatori prezenti pe piata locala au continuat declinul, putini fiind cei care se pot lauda ca s-au mentinut pe pozitii in 2012 si in primul semestru al acestui an.

Business24 prezinta topul primilor cinci dezvoltatori imobiliari din Romania, dar si evolutia financiara a afacerilor pe care le detin aici.

RE Project Development, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului austriac Raiffeisen, ramane si in acest an compania cu cea mai mare cifra de afaceri de pe piata imobiliara.

Compania pregateste, in aceasta luna, lansarea Promenada Mall, intre Calea Floreasca, Bulevardul Barbu Vacarescu si Soseaua Pipera. Proiectul, in valoare de 135 de milioane de euro, are un spatiu inchiriabil de 35.000 de mp.

Promenada Mall

Pe plan local, Raiffeisen Evolution Project Development a mai finalizat proiectele JW Marriot Grand Hotel, Oracle Tower, Baneasa Center, Casa Mosilor, Airport Smart Office, Office Center in Ploiesti si Sky Tower.

Astfel, 2012 a fost foarte fructuos pentru austrieci, de vreme ce compania a obtinut un profit de 8,4 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 265 de milioane de lei, dubla fata de anul 2011.

Doar ca acest an nu se mai anunta la fel productiv. Potrivit informatiilor financiare raportate autoritatilor, RE Project Development avea la finalul primului semestru al acestui an 19 angajati si o cifra de afaceri de doar 24,7 milioane de lei, in timp ce profitul net se ridica la 1,2 milioane de lei.

Totusi, compania se bucura de un rating financiar foarte bun, potrivit informatiilor furnizate de site-ul de verificare firme online - Risco, mai ales in ceea ce priveste solvabilitatea si lichiditatea, principalele probleme ale dezvoltatorilor imobiliari, in perioada crizei economice. Marja profitului, in schimb, lasa de dorit, fiind mult mai mica decat a industriei din care face parte.

Raiffeisen Evolution Project Development este detinuata in proportie de 40% de Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB), restul de 60% din actiunile companiei fiind impartite egal intre Raiffeisen Holding, Uniqua si Strabag. Compania are pe plan european un portofoliu de investitii cu o valoare aproximativa de 1,7 miliarde de euro.

IRIDE se reface cu pasi mici

Pe locul doi, dar la o diferenta considerabila se afla Italian-Romanian Industrial Development Enterprise - IRIDE, companie care face parte din IMMOFINANZ Group - investitor si dezvoltator imobiliar listat la Bursa de la Viena, se bucura, de asemenea, de un rating financiar foarte bun, in conditiile in care afacerile au crescut in 2012 fata de anul precedent, iar pierderile s-au injumatatit.

Mai exact, compania a inregistrat o cifra de afacer de 70 de milioane de lei in 2012, in crestere cu 8 milioane de lei fata de 2011. Pierderile au scazut anul trecut la 9 milioane de lei, fata de 18 milioane de lei in 2011.

Compania, care a raportat zero angajati la RECOM, are sanse sa depaseasca si rezultatele de anul trecut, avand in vedere ca a avut o cifra de afaceri de 36 de milioane de lei in primul semestru si pierderi nete de doar 672.000 de lei.

Iride Business Park, North Center, S-Park, Baneasa Airport Tower sunt proiectele etalon pe care grupul le-a dezvoltat in Romania.

IRIDE Business Park

Lipsa de solvabilitate pentru administratorul Sun Plaza

Dificultati mari intampina, in schimb, administratorul Sun Plaza - Societatea Dezvoltare Comercial Sudului (SDCS). Compania prezinta un rating financiar scazut, din cauza pierderilor si a lipsei de solvabilitate, avertizeaza Risco.

Sun Plaza

In 2012, compania a inregistrat afaceri de 69 de milioane de lei, in crestere cu 10 milioane de lei, fata de anul precedent. Pierderile s-au dublat insa, de la 30 de milioane de lei in 2011, la 74 de milioane de lei anul trecut.

In primul semestru din acest an, SDCS a raportat o cifra de afaceri de 34 de milioane de lei si pierderi de 776.000 de lei.

SDCS este detinuta de firma offshore Siag Holding Limited si de CEE Property Invest Immobilien, cu o participatie de doar 1%. Administratorii companiei infiintate in 2004, care are un capital social de 245 de milioane de lei, sunt Bernd Himmler, Daniela Terezia Badulescu si Friedrich Wachernig.

Primavera Development a inflorit in 2012

Anul 2012 a adus celor de la Primavera Development o crestere importanta a afacerilor si dublarea profitului. Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 66 de milioane de lei anul trecut, fata de 9,6 milioane de lei in 2011. De asemenea, profitul a crescut in aceasta perioada de la 1,1 milioane de lei, la 2,7 milioane de lei.

In primul semestru din 2013, compania a raportat o cifra de afaceri de doar 14,7 milioane de lei si un profit net de 464.000 de lei.

Compania care dateaza din 2006 si numara 17 angajati, este detinuta de Shortway RE BV, de Daniel Tanasoiu si Emil Tanasoiu, dar si de Alexandru Arnautoiu (3%) si este administrata de fratii Tanasoiu si de Kortweg Jacobus Cornelis Gerhardus.

Compania se lauda cu proiecte precum EOS Business Park si are in plan constructia unui al doilea complex de birouri similar, dar si a unui turn in Piata Sudului.

EOS Business Park

Nemtii de la REWE au probleme de lichiditate

Rewe Projektentwicklung Romania intampina probleme de lichiditate, potrivit Risco, insa anul trecut a reusit sa isi creasca profitul la 13,8 milioane de lei, de la 6,5 milioane de lei in 2011. De asemenea, cifra de afaceri a crescut la 61 de milioane de lei anul trecut, fata de 49 de milioane de lei in anul precedent.

In primul semestru, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 30 de milioane de lei si un profit net de 4,8 milioane de lei.

Compania, infiintata in 2004, are un capital social de 310 milioane de lei, fiind administrata de Beck Cristian Joel, Becker Gunter Hans Josef, Daniel Eduard Gross si Hamersky Simon.

Compania este parte a REWE Romania, cu o valoare de piata de 281 de milioane de euro si care, pe langa proiectele de dezvoltare imobiliara detine si reteaua de magazine Penny.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezvoltator imobiliar Promenada Mall, #investitie Promenada Mall, #top dezvoltatori imobiliari , #Stiri Imobiliare