De ce nu este bine sa iti cumperi o casa acum, dar e bine sa o cauti

Luni, 21 Septembrie 2020, ora 10:30
2524 citiri
De ce nu este bine sa iti cumperi o casa acum, dar e bine sa o cauti
Foto: Pixabay.com

In momentul de fata, toti expertii financiari spun ca preturile locuintelor sunt "umflate". Inainte de criza din 2008, se spunea ca un metru patrat de locuinta ar trebui sa coste cat salariul mediu net pe economie. Daca am urma aceeasi regula, asta inseamna ca, acum, un metru patrat de locuinta ar trebui sa coste aproximativ 700 de euro. Dar nu asta este important acum.

Ziare.com te sfatuieste, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa acizhitionezi o locuinta in termeni cat mai avantajosi pentru tine.

Sa mergem pe principiul ca preturile nu sunt prea exagerate, ci au un plus de 27% fata de cat ar trebui sa fie in realitate. Deci, in loc sa coste 1.100 de euro, costa 1.400 de euro metrul patrat. Reamintim ca aceste cifre sunt doar cu titlul de exemplu.

Daca vrei sa iei o locuinta de 50 mp, sa spunem, si ai un avans de 10.000 de euro, in mod normal ti-ar mai trebui 45.000 de euro. Dar, cum pretul este unul cu 27% mai ridicat, in cazul nostru vei avea nevoie de 60.000 de euro de la banca.

Pentru cei 60.000 de euro, vei plati bancii, timp de 30 de ani, aproximativ 120.000 de euro.

Asadar, pe o casa care costa 55.000 de euro cand ai cumparat-o, vei plati 120.000 de euro, dar dupa 30 de ani s-ar putea devaloriza atat demult, incat sa nu mai aiba nici macar valoarea pretului initial.

Asa ca cea mai buna varianta este sa mai astepti, sa aduni bani, iar cand vei avea un avans de minimum 25% din valoarea creditului, atunci poti lua in considerare achizitia unei locuinte.

Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR

Cand folosim conturile de economii si de ce. Detalii la care trebuie sa fim atenti

Pierderea cardului in strainatate. Cat te costa emiterea altuia, in regim de urgenta

Creditul Noua Casa versus un credit imobiliar oferit de banca. Diferentele majore ...citeste mai departe despre "De ce nu este bine sa iti cumperi o casa acum, dar e bine sa o cauti" pe Ziare.com

#achizitie casa, #educatie financiara, #credit pentru casa , #Stiri Imobiliare