Cum sa-ti faci o casa de trei ori mai ieftina decat cele oferite de dezvoltatori

Duminica, 14 Iunie 2009, ora 21:57
3255 citiri
Cum sa-ti faci o casa de trei ori mai ieftina decat cele oferite de dezvoltatori

Pentru cei care detin deja un teren pentru constructie si nu se grabesc sa isi construiasca o casa, una dintre cele mai la indemana posibilitati este constructia casei in regie proprie, respectiv angajand direct muncitorii.

Aceasta alternativa la locuintele vandute de catre dezvoltatorii imobiliari este si mai atractiva acum, costul constructiei, pe metrul patrat, scazand sensibil din cauza crizei economice care a dus la scaderea comenzilor.

Firmele de constructii s-au adaptat pietei si iti construiesc cu 20% mai ieftin fata de anul trecut.

Chiar daca unii dezvoltatori de locuinte noi au renegociat cu firmele de constructii contractele, aceasta diferenta nu se reflecta intotdeauna in pretul de vanzare.

Nici cei care isi fac intrarea pe piata nu vin cu preturi mai mici, sperand sa obtina de la constructor un pret de 500 de euro pe metru patrat construit, dupa care sa-l vanda cu 1.300 -1.400 de euro.

In aceste conditii, construirea in regie proprie sau in antrepriza sunt doua variante demne de luat in calcul.

410 euro pentru un metru patrat construit la cheie

In ambele cazuri, mai intai este nevoie de proiectele de arhitectura, de rezistenta si de instalatii. "In medie, pentru planul de arhitectura , cel de rezistenta si pentru cele de apa-canal, electrice si termice se percepe 14 euro pe metru patrat", ne-a declarat Razvan Dobos, arhitect.

Ordinul Arhitectilor din Romania a reglementat un comision de 3% din valoarea totala a investitiei.

#casa, #dezvoltator , #Stiri Imobiliare