Criza imobiliara: nu mai sunt bani pe piata?

Marti, 24 Iunie 2008, ora 11:09
4279 citiri
Criza imobiliara: nu mai sunt bani pe piata?

Dar , cu toate acestea, tema ramane: avem sau nu o piata imobiliara in cadere ? La drept vorbind, noua istorie pe apa privind "criza " s-a nascut recent in prelungirea psihozei de recesiune americana si in ideea , cu nimic extravaganta , a propagarii de unde de soc din epicentru catre marginile indepartate unde ne aflam si noi.

Acest model are o logica formala si in unele comentarii a capatat chiar un caracter de axioma care , tradusa in limbaj uzual , ar indica reactia filialelor de banci straine afectate de furtuna sub-primei din America , a caror atitudine urmeaza a fi categoric mai prudenta in materie de credit ipotecar , indiferent daca acesta este  afectat sau ramane imun la “imprumuturile de risc”.


Asadar, intaia concluzie ar fi ca ” nu mai sunt bani suficienti pe piata ” si ca, prin urmare, robinetul de bani pentru viata pe datorie incepe sa se stranga . Fiind “criza” in America -si inca raspandita prin propagari difuze cam in orice regiuni legate financiar de “centrul imaculat” prin asa-numita globalizare , efectele ar exista si la noi ; dar cat de puternice ?


Deocamdata acestea sunt destul de relative. Noi, spre deosebire de americani (dar si de “occidentali”, unde tocmai instrumentele sofisticate de imprumut au complicat situatia de ansamblu ), avem o piata financiara rudimentara iar absenta sub-primelor ne scuteste de un element de infectie extraordinar de virulent in alte parti .


Mai mult chiar, desi “lipsa de bani ” este o realitate (caci romanul tipic nu economiseste caci nu are de unde ), totusi unele modificari se produc lent si ideea ca si la noi vor creste salariile iar "repatriatii" care emigrasera din motive economice s-ar putea intoarce in numar ceva mai ridicat decat previziunile daca aici vor fi platiti "occidental", ii incurajeaza pe "vanzatorii de bani" si nu da atat de mari dureri de cap bancherilor cu tejgheaua deschisa pe Dambovita .


De altfel, doctrina oficiala pare si aceasta sa contribuie la adancirea indatorarii colective caci nu altfel s-ar explica incheierile cu aspect ingrijorat ale unora ce sustin ca suntem inca intr-o epoca de primitivism si foarte intarziati in raport cu unii din vecini in materie de “grad de indatorare ” .

Rezulta ca, desi incetinita vizibil, furia romaneasca a creditului ipotecar va continua, din pacate, mai ales ca si Statul roman isi mentine conduita de simplu observator si nu formuleaza nici o ipoteza in tema “locuintelor ieftine” asa cum ar fi fost obligatoriu nu doar in situatie de criza sau in dezechilibre manifeste. Dar, in orice caz, este o furie temperata de bancherul din ce in ce mai strans la punga .

Un comentariu de Artur Silvestri (autor Monitor Imobiliar)