Constructiile de hoteluri si pensiuni se tripleaza, fata de 2009

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:33
2120 citiri
Constructiile de hoteluri si pensiuni se tripleaza, fata de 2009

Numarul unitatilor de cazare anuntate anul trecut pentru constructie in Romania a crescut de aproape trei ori, la 905 proiecte, fata de 2009, majoritatea fiind in faza de proiectare, insa piata s-a indreptat in special catre investitii de dimensiuni reduse, de sub un milion de lei, informeaza Mediafax. 

"Investitori nu au ocolit segmentul de cazare. Mai mult, anul trecut aproape ca s-a triplat numarul de astfel de proiecte, in mare parte datorita numarului mare de constructii aflate in proiectare.

Acestea au inregistrat in mare parte investitii mici si medii si vor intra in constructie in 2011", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul de marketing al firmei de monitorizare a pietei constructiilor IBC Focus, Andreea Sut.

Investitiile anuntate pe segmentul de cazare vizeaza hoteluri, pensiuni, hosteluri si vile turistice. Din totalul proiectelor, 464 erau anul trecut in stadiu de proiectare, 384 in constructie si amenajare, iar 57 de proiecte se aflau in faza de intentie si licitatie, potrivit IBC Focus.

"Aproximativ unul din cinci proiecte a avut ca mentiune lucrari de reamenajare, extindere si modernizare. Cifrele indica o mai mare incredere a investitorilor in acest sector pentru a construi unitati noi, incredere sustinuta si de procentajul majoritar al unitatilor de cazare anuntate in 2010 in stadiul de proiectare, intentie si licitatie", a spus Sut.

Ca valoare a investitiei, majoritatea proiectelor au o valoare medie estimativa de sub un milion de lei (61%), restul fiind constructii de 3-4 milioane de lei (33%) si peste patru milioane de lei (6%).

"Cele mai multe proiecte pe segmentul de cazare vizeaza zona centrala a Romaniei (23%), urmata de regiunea de nord-vest (17%) si cele de sud-est si nord-vest (cate 13%).

Capitala include doar 4% din totalul proiectelor", potrivit datelor IBC Focus.

Comparativ, in 2009 cele mai multe proiecte de acest gen vizau investitii de 3-4 milioane de lei (49%), iar proiectele de sub un milion de lei reprezentau 28% din total. Restul erau constructii de peste patru milioane de lei.

Potrivit firmei IBC Focus, care citeaza datele Institutului National de Statistica, 2010 a fost anul deschiderilor unitatilor clasificate la trei stele, al caror numar a crescut cu 23% fata de 2009, in timp ce segmentul de doua stele a inregistrat un declin de 30%.

In ceea ce priveste segmentul de agrement, care include constructii precum centre spa, sali de sport, cluburi, stranduri, piscine, restaurant si cafenele, anul trecut au fost anuntate 48 de astfel de proiecte noi.

Dintre acestea, majoritatea sunt investitii de sub un milion de lei (24), iar restul de 3-4 milioane lei (16) si peste patru milioane lei (8). 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#constructii, #hoteluri, #pensiuni, #unitati de cazare, #investitii in constructii , #Stiri Imobiliare