Companiile vor apela din ce in ce mai mult la aplicatiile de software de business in urmatorii ani

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 13:09
1133 citiri
Companiile vor apela din ce in ce mai mult la aplicatiile de software de business in urmatorii ani

Piata romaneasca a programelor de calculator pentru business va continua sa evolueze pozitiv cel putin in urmatorii doi ani, datorita scaderii preturilor licentelor, cresterii competitiei intre vanzatori si diversificarii ofertei, a declarat analistul IDC, Calin Mirea.

"In mod sigur vom avea o crestere semnificativa in urmatorii ani in ceea ce priveste achizitia de software de business si unelte de analiza de piata" a mai declarat Mirea.

Un studiu publicat recent de catre IDC arata ca aceasta piata a crescut cu aproximativ 50% din 2004 pana in 2006. In cazul multor tehnologii si modele de business, Romania tinde sa urmeze modelul unor tari precum Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, insa cu un decalaj de cativa ani.

Pana de curand, anumite tipuri de aplicatii, cum ar fi business intelligence, erau rezervate numai managementului companiilor mari si foarte mari. intre timp, ofertele s-au extins pe verticala, coborand pana la nivelul de executant sau proaspat angajat.

Investitiile IT din zona IMM-urilor au fost rezervate in ultimii ani, dar competitia europeana si globala, precum si aderarea la Uniunea Europeana le obliga sa se alinieze la practicile din Occident, a spus Calin Mirea.

"Procesul de absorbtie a fondurilor structurale va accelera cresterea mult asteptata a sectorului IT, intrucat piata IT din Romania prezinta un volum mai scazut si competitia este mai mare. Pe de alta parte exista oportunitati care permit o dinamica mai spectaculoasa a cresterii decat cea inregistrata in restul Europei, in sensul oportunitatii unor proiecte de amploare deosebita", a declarat presendintele companiei Oracle, Safra Catz.

"In ultimii ani companiile au inceput sa constientizeze nevoia sistemelor informatice. Dar, datorita resurselor umane care sunt considerate inca ieftine, managerii companiilor din Romania nu considera solutiile software pentru analiza business-ului ca fiind indispensabile", a explicat directorul general adjunct al CG&GC, Florin Iancu. Raportarea se face manual prin intermediul departamentului contabil, desi se intarzie foarte mult deciziile manageriale.

Perspectiva este optimista avand in vedere aderarea la UE si accesul la fondurile structurale. Totodata pe piata se impun principiile managementului modern si accesul rapid la date actualizate devine esential. "in ultima perioada simtim un interes crescut pentru sistemele de gestionare a resurselor unei companii (ERP) si solutii de automatizare a fortei de vanzari" a mai spus reprezentantul CG&GC.

Pentru TotalSoft cererea de solutii software s-a concretizat in anul 2007 in 70 de noi contracte pentru sistemul Charisma Enterprise, crescand numarul clientilor la peste 300 de companii. Astfel, TotalSoft a depasit tinta de vanzari impusa de Casa de Software Primavera INC din SUA si a obtinut pe plan local o cota de piata de peste 90%. "In general solutiile de tip ERP sunt cele mai cautate, piata fiind intr-o continua crestere in aceasta zona", au concluzionat reprezentantii TotalSoft.

Piata de business de software din Romania include aproximativ toate tipurile de software de business folosite in acest moment, de la aplicatii de management de personal pana la softuri care gestioneaza operatiunile financiare si core-business ale companiei.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.