Cladirile cu structuri fragile, un pericol

Marti, 14 Februarie 2006, ora 16:00
1030 citiri

Cladirile cu structuri fragile din Romania sunt in pericol in cazul unui seism de mare magnitudine. Semnalul de alarma vine din partea Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), care aminteste ca datele statistice asupra probabilitatii de producere a unui cutremur cu magnitudine mare arata ca au loc trei astfel de evenimente pe durata unui secol, dintre care unul in primul sfert de secol. Cu peste 100 de cladiri cu risc ridicat de prabusire si inca multe altele care nu indeplinesc toate conditiile de securitate, Bucurestiul reprezinta o adevarata problema. A"Cele mai vulnerabile sunt imobilele construite inainte de 1945, dar nici celelalte nu se tin prea bineA" a declarat marti, intr-o conferinta de presa Gheorghe Polizu, presedinte PSC.

In istoria secolului XIX este cunoscut cazul Turnului Coltea prabusit la un astfel de cutremur puternic.

In cursul acestui an s-ar putea consolida doar 48 de cladiri de locuit multietajate catalogate ca avand risc seismic ridicat. Programul, gestionat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), ar trebui accelerat, e de parere Polizu, pentru a evita o tragedie.

Daca ne gandim ca din 1977 au trecut 29 de ani, iar consolidarea cladirilor nu este nici pe departe finalizata, solutiile de consolidare nu ar trebui sa intarzie sa apara. Singurele impedimente reprezinta mutarea locatarilor pe timpul efectuarii reparatiilor si lucrarile de reabilitare termica a locuintelor.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!