Bucurestiul - printre cele mai sarace capitale europene in materie de malluri

Vineri, 09 Martie 2007, ora 12:17
868 citiri

Bucurestiul este una dintre cele mai sarace capitale din Uniunea Europeana in materie de malluri, din caua nivelului de trai scazut, sustin analistii companiei de consultanta DTZ Echinox.

Potrivit DTZ, piata centrelor comerciale de tip mall din Romania cunoaste o dinamica deosebita care va continua si in urmatorii ani, ca urmare a cresterii nivelului de trai si a diversificarii produselor financiare de credit pentru persoanele fizice. Analistii companiei de consultanta sustin ca in aceste conditii va creste treptat si interesul marilor retail-eri pentru piata din Romania, ceea ce va impulsiona dezvoltarea de noi centre comerciale moderne.

"In acest moment, stocul de spatii in centre comerciale moderne, de tip mall, din Bucuresti cuprinde aproximativ 150.000 mp, cu 100 % grad de ocupare insemnand o ratie de 0.07 mp/cap de locuitor, situati in principal in zona de centru, centru-sud a capitalei. Aceasta valoare este foarte scazuta comparativ cu alte capitale din UE. De exemplu, Varsovia dispune de circa 1,3 milioane mp, adica 0.79 mp/cap de locuitor, Praga de circa 460.000 mp, adica 0.38 mp/cap de locuitor, iar Budapesta de circa 550.000 mp, adica 0.27 mp/cap de locuitor", a declarat Aura Voiculescu, consultant senior in cadrul departamentului retail al DTZ Echinox.

Reprezentantul DTZ mai spune ca operatorii internationali de retail (hypermarket/supermarket/discounter) vor continua expansiunea atat in Bucuresti, cat si in principalele orase ale tarii. "Ne asteptam ca cererea pe aceasta piata sa se mentina in crestere, urmand sa se stabilizeze in urmatorii doi ani, pe masura ce noile proiecte vor fi livrate pe piata", a apreciat Aura Voiculescu.

In prezent, in Bucuresti exista doar patru mall-uri moderne: Bucharest Mall deschis in 1999 pe o suprafata de 28.000 mp; Unirea Shopping Center deschis in anul 2000 pe o suprafata de 44.000 mp; Plaza Romania deschis in anul 2004 pe o suprafata de 38.000 mp; City Mall deschis in anul 2005 pe o suprafata de 20.000 mp.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)