Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD continua sa achizitioneze actiuni la firmele din state foste comuniste membre UE

BERD continua sa achizitioneze actiuni la firmele din state foste comuniste membre UE
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va continua sa finanteze anumite sectoare din cele opt state foste comuniste care au aderat la UE in anul 2004, prin achizitia de participatii la companiile locale, pana in anul 2010, a declarat pentru Reuters un oficial al bancii.Institutia se va concentra asupra sectoarelor in crestere si va investi, de asemenea, in companiile care urmaresc extinderea activitatilor la nivel regional, precum producatorul sloven de alimente Droga Kolinska si compania de electrocasnice Gorenje, a afirmat directorul BERD pentru Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia, Francois Lecavalier.
BERD intentioneaza sa redirectioneze investitiile, din anul 2010, catre tarile mai sarace din Europa si Asia, pentru a le sprijini in procesul de tranzitie catre o economie de piata.

"Suntem interesati de companiile in crestere, astfel ca vrem sa oferim finantare prin preluarea de actiuni. Suntem activi in dezvoltarea sectorului de energie regenerabila, finantarea fabricilor de bioetanol si biodiesel", a aratat Lecavalier.

Totodata, BERD urmareste sa realizeze investitii in sectorul de sanatate, in special in Slovacia si Ungaria, unde autoritatile au programe de liberalizare a acestor activitati.

Investitiile bancii in statele care au aderat la blocul comunitar in anul 2004 sunt estimate la 500-600 milioane euro in acest an, in scadere fata de 700 milioane euro, in anul 2005.

Pana in prezent, Cehia este singurul stat care a anuntat ca nu va mai avea nevoie de sprijin din partea BERD, incepand cu anul 2008, iar Slovenia va deveni, anul acesta, creditor, prin finantarea unor state balcanice.

Investitiile realizate de BERD nu depasesc, de obicei, 10-20% din capitalul firmelor, si sunt necesare intrucat capitalurile disponibile la nivel local sunt insuficiente, a precizat Lecavalier.

Institutia va continua sa sustina realizarea de privatizari, in special in Slovenia, unde guvernul detine, direct sau prin intermediul fondurilor de investitii de stat, peste 200 de companii.

Pe de alta parte, Lecavalier opineaza ca intarzierea statelor in adoptarea monedei unice europene nu ar trebui sa determine scaderea interesului investitorilor straini pentru aceasta regiune, dar este nevoie de continuarea reformelor structurale.

Slovenia va deveni, in anul 2007, primul nou stat membru al UE care adopta euro, Slovacia ar putea adera la uniunea monetara in anul 2009, dar este putin probabil ca restul tarilor sa adopte moneda unica inainte de anul 2010.

BERD a fost infiintata in 1991 pentru a sprijini tranzitia statelor est-europene, inclusiv membre ale fostei Uniuni Sovietice, de la economii centralizate la economii de piata.

Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 855 ori