Berceanu ar putea rezilia contractul cu FCC, privind autostrada Timisoara-Arad

Joi, 03 Iunie 2010, ora 14:38
2423 citiri
Berceanu ar putea rezilia contractul cu FCC, privind autostrada Timisoara-Arad

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, joi, la Calafat, ca institutia pe care o conduce vrea sa rezilieze contractul incheiat cu compania spaniola FCC Construction pentru realizarea segmentului de autostrada Timisoara-Arad, intrucat lucrarile stagneaza, informeaza Mediafax.

Berceanu le-a transmis joi reprezentatilor FCC Construction, care se ocupa si de constructia pe zona bulgara a podului de la Vidin-Calafat, ca va rezilia contractul pentru autostrada Timisoara-Arad.

"Aici (la Calafat, n. r.), am vorbit cu reprezentantii FCC, care lucreaza la pod pe partea bulgara, pentru ca-i avem si noi in Romania pe diverse contracte, printre care unul este portiunea de autostrada de pe Culoarul IV, din zona Aradului, unde sunt vreo 20 de kilometri de autostrada, o portiune castigata de ei, si unde de aproape un an se gandesc si au tot felul de trairi, probabil in Spania, ca in tot cazul acolo pe lucrare nu se vede nimic", a spus Berceanu.

El a adaugat ca reprezentantii companiei au fost chemati, joi dupa-amiaza, la Bucuresti, pentru a li se pune in vedere ca daca nu se apuca de lucrari contractul va fi reziliat. 

"Ei sunt convocati astazi (joi - n. r.) la minister, iar maine sau dupa-amiaza o sa am si eu o discutie cu ei in care o sa li se arate articolele din contract, pe baza carora, din cauza ca nu le-au respectat, noi o sa incepem procedura de reziliere.

Daca ei or sa considere ca e o chestiune care ii intereseaza si or sa se apuce foarte repede de lucrare, atunci poate nu o sa se ajunga la reziliere. Daca nu, o sa se ajunga la reziliere", a mentionat Berceanu.

Ministrul Transporturilor sustine ca de-a lungul timpului, pe diverse lucrari de infrastructura, au mai existat probleme cu firme care, dupa ce au primit licitatia pentru lucrari, "uitau" sa execute contractul.

"Noi avem foarte multe contracte, inclusiv pe aici, prin zona, catre Filiasi, de la Targu Jiu spre Valea Jiului, unde au castigat firme, care dupa ce au castigat au luat ceva avans si dupa acea au uitat de lucrarea respectiva. Nu-mi place ideea de a rezilia contracte, dar nici nu-mi place ideea ca cineva sa creada ca nereziliind poate sa-si bata joc de orice fel de contract" a apreciat Berceanu.

El a spus ca nu are "nicio retinere" sa rezilieze contractele de lucrari intarziate. 

"Eu nu am avut nicio retinere sa reziliez contractele.

Daca au semnat un contract nu pot sa vina sa spuna ca a cam plouat, ca a cam nins, ca si cum Romania era ori in Sahara, unde nu trebuia sa ploua si a fost o surpriza ca a plouat, sau la Ecuator, unde nu trebuia sa ninga si a fost o surpriza ca a nins", a declarat ministrul Transporturilor.

Berceanu a aratat ca firmele care au castigat lucrari in urma licitatiilor s-au obisnuit ca daca se intarzie lucrarea contractele oricum nu se reziliaza. 

"Cand am mai fost vreo opt luni ministru am mai reziliat ceva contracte. In ultimii 20 de ani nu prea s-au reziliat contracte si de aceea s-au invatat foarte multi constructori ca in Romania, chiar daca mai intarzii, chiar daca mai maresti preturi, pana la urma se gaseste o solutie si nu se reziliaza contractul", a sustinut Berceanu.

Segmentul de autostrada Arad-Timisoara necesita costuri de 270 milioane euro, suma care include si constructia centurii Arad. Licitatia a fost castigata de companiile FCC din Spania si Astaldi din Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contract, #fcc, #autostrada, #berceanu , #Stiri Imobiliare