Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Zona de vest, magnetul proiectelor de spatii industriale

Zona de vest, magnetul proiectelor de spatii industriale

Oferta de spatii industriale propuse spre finalizare in 2007 totalizeaza peste 150.000 mp, iar majoritatea proiectelor vor fi amplasate in zona de vest a Bucurestiului. O analiza a pietei imobiliare realizata de compania imobiliara CB Richard Ellis arata ca, desi oferta este in crestere, este de asteptat o noua scadere a stocului spatiilor industriale disponibile, din cauza faptului ca noile proiecte sunt deja pre-inchiriate.

"Cererea va ramane crescuta, provenind in special din partea lanturilor comerciale mari care isi extind activitatea. Se estimeaza ca in 2007 chiriie pentru spatii industriale moderne se vor mentine la acelasi nivel, iar catre sfarsitul anului decalajul intre cerere si oferta va scadea", se precizeaza intr-o analiza imobiliara efectuata de CB Richard Ellis.

Oferta, in continuare scazuta

In ciuda estimarilor optimiste privind livrarea de spatii noi in 2006, pe piata locala a spatiilor industriale oferta este inca scazuta in comparatie cu alte piete din zona Europei Centrale si de Est. In 2006 au fost finalizati aproximativ 60.000 mp de spatii industriale, ceea ce a dus la cresterea stocului total de spatii moderne la 310.000 mp.

Printre cele mai importante proiecte finalizate se numara Key Logistic Center, Mercury Logistic Park si a 3-a faza a proiectului Cefin Logistics, care insumeaza aproximativ 55.000 mp. Majoritatea spatiilor industriale finalizate au fost construite la cerere, oferind suprafete de dimensiuni medii si mari (10.000-25.000 mp), destinate in principal activitatilor logistice.

Cea mai activa zona ramane vestul Capitalei, datorita ofertei de terenuri de mari dimensiuni si unei bune infrastructurii pentru conectarea la principalele coridoare de transport.

Companiile locale, interesate de spatii industriale

Cererea de spatii industriale a fost generata aproape exclusiv de operatorii internationali de logistica, acestia fiind interesati de depozite mai mari de 10.000 mp. Cea mai importanta tranzactie a fost incheiata de Frans Maas, care a pre-inchiriat 29.000 mp spatii industriale (inclusiv 2.000 mp birouri) in proiectul Bucharest West dezvoltat de Portland Trust.

Companiile locale devin tot mai interesate de achizitionarea de spatii industriale si mai putin de inchirierea acestora, ca urmare a ofertei scazute de proiecte de calitate construite speculativ.

Pe parcursul anului trecut au fost incheiate numai doua tranzactii de investitii, cu un aport total de capital de 19 milioane euro. Datorita ofertei limitate de spatii de calitate si cererii crescute din partea operatorilor de logistica, investitorii au inceput sa isi asume si riscul dezvoltarii de proiecte. De exemplu, Equest Balkan Properties a achizitionat 10 hectare de teren in cadrul proiectului Bucharest West, cu 5,4 milioane Euro, pentru o investitie de aproximativ 26 milioane euro vizand dezvoltarea a 65.000 mp de spatii industriale moderne.

Nivelul chiriilor, in usoara scadere

Chiriile pentru spatiile industriale noi a scazut usor comparativ cu 2005, cand se situau intre 5-7 euro/mp/luna. In prezent chiria medie pentru spatii industriale noi situate in zonele de nord si vest ale Bucurestiului este de 4,5-6,00 euro/mp/luna.

In zonele de sud si est spatiile industriale avantajoase din punct de vedere calitate-pret se inchiriaza cu 2,5-3,5 euro/mp/luna. Preturile de vanzare a spatiilor industriale moderne sub 5.000 mp se situeaza intre 450-600 euro/mp.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 992 ori