Spatiile industriale inchiriate in Bucuresti s-au dublat

Duminica, 20 Februarie 2011, ora 23:53
1938 citiri
Spatiile industriale inchiriate in Bucuresti s-au dublat

Suprafata totala a spatiilor industriale inchiriate anul trecut in zona Bucuresti a fost de 94.300 metri patrati (mp), in crestere cu 105% fata de 2009, cand a fost inchiriata o suprafata de 46.000 mp, potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE), informeaza Newsin. 

In al doilea semestru al anului trecut, volumul total al inchirierilor in zona Bucuresti a ajuns la 39.500 mp, ceea ce reprezinta o crestere cu 190% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009.

Volumul inchirierilor de spatii industriale din 2010 a fost dominat de zona Bucuresti, unde au fost incheiate peste 53% din tranzactii, din care 70% sunt localizate in zona de vest.

Ca volum de tranzactii, Capitala este urmata de Timisoara (21% total), Oradea (13%) si Ploiesti (7%).

"Nivelul chiriei prime pentru Bucuresti in al doilea semestru a fost de 4,15 euro/mp/luna. Chiriile efective nete sunt la un nivel mai scazut, intrucat numarul stimulentelor si al reducerilor de chirie oferite de dezvoltatori chiriasilor, a crescut in ultimele sase luni.

In prezent, randamentul prime este de 10,25% si sunt premise pentru alte scaderi ale acestui indicator, intrucat interesul pentru produse imobiliate de top creste, inclusiv pentru cele industriale. Majoritatea tranzactiilor o reprezinta facilitatile de productie, cu interes scazut pentru revanzare", se mai arata in raport.

In ceea ce priveste volumul spatiilor ce vor fi livrate in 2011, CB Richard Ellis precizeaza ca "este dificil de estimat, intrucat anumite proiecte sunt fie stopate temporar sau amanate, reinceperea constructiei depinzand direct de nivelul cererii pentru respectivele proiecte".

"Estimam ca expansiunea activitatilor logistice si de productie va avea loc in orase importante ca Ploiesti, Cluj Napoca, Timisoara si Arad, in timp ce in Bucuresti activitatea de dezvoltare se va concentra pe facilitatile deja operationale", informeaza raportul.

Totodata, in a doua parte a anului trecut s-au livrat 50.800 mp de spatii industriale si de logistica cu specificatii tehnice de clasa A, iar din aceasta suma 22.800 mp au fost livrati in Bucuresti.

"Odata cu aceste livrari de spatii noi, stocul de spatii de depozitare moderne in Romania (clasa A si B) a atins 1.309.000 mp, din care aproximativ 69% sunt localizati in zona Bucuresti - 900.700 mp.

Rata de neocupare este de aproximativ 14% in zona Bucuresti si peste 16% pentru spatiile localizate in afara Capitalei", se mentioneaza in raport. 

#spatii industriale, #inchirieri, #spatii inchiriate bucuresti , #Spatii industriale