Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Principalii jucatori de pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est

Principalii jucatori de pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est

Valoarea tranzactiilor imobiliare realizate in primul semestru in Romania s-a situat la 212 milioane de euro, reprezentand 5,4% din totalul de 3,9 miliarde de euro inregistrat in Europa Centrala si de Est, potrivit datelor companiei imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).Segmentul birourilor a atras cea mai mare parte a sumei, respectiv 75%, ceea ce a determinat si reducerea randamentelor investitiilor pe aceasta componenta a pietei de la 8,5% la sfarsitul anului trecut la 7,8%.

Printre cele mai importante tranzactii de pe piata romaneasca, din acest an, au fost achizitionarea cladirii Charles de Gaulle Plaza de catre compania Accession Fund, administrata de GLL Real Estate Partners, pentru circa 80 milioane euro, cumpararea cladirilor TGV Tower si Construdava Business Center si Millenium Business Center de catre Charlemagne Capital, pentru 83 milioane euro.

De asemenea, imobilul Floreasca Business Center a fost cumparat de catre o companie spaniola de investitii pentru 10 milioane euro.

Pe segmentul spatiilor industriale, firma Phoenix Real Estate a vandut Phoenix Business Park fondului Central-European, pentru opt milioane euro, iar proiectul Mercury Logistic Park a fost preluat de compania Helios Properties pentru 11 milioane euro.

In ceea ce priveste piata tranzactiilor imobiliare din Europa Centrala si de Est, analistii CBRE apreciaza ca Cehia, Ungaria si Polonia au concentrat circa 79% din volumul total al investitiilor in primul semestru al anului, cu 6% mai putin fata de perioada corespunzatoare a anului 2005.

Un recipient important de investitii imobiliare a devenit, in acest an, Rusia, care a primit 7% din totalul capitalului.

Restul investitiilor, respectiv 14% din total au avut ca destinatie Romania, Slovacia, Bulgaria, si mai nou Croatia.

Piata spatiilor de birouri si cea de retail din Europa Centrala si de Est au fost cele mai atragatoare pentru investitori, 83% din volumul investitiilor vizand aceste segmente.

Doar 17% din investitii s-au indreptat spre spatiile industriale si piata spatiilor hoteliere.

Peste 60% din fluxul de capital primit de Europa Centrala si de Est a venit din partea a zece investitori, care au realizat 19 tranzactii.

Dintre acestia, CBRE aminteste Meinl European Land, cu investitii de 430 de milioane euro, in doua tranzactii, Immoeast - 386 milioane euro, in cinci tranzactii, Equest - 328 milioane euro, in patru tranzactii, London&Regional - 260 milioane euro, o tranzactie.

Meinl European Land, Immoeast si Equest sunt prezente si pe piata romaneasca, fiind protagonistii mai multor tranzactii pe segmentul comercial si de birouri, in ultimii ani.

Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 919 ori