Oferta de spatii industriale din 2006 a fost de 60.000 mp

Marti, 13 Martie 2007, ora 09:53
1144 citiri

Oferta spatiilor industriale este inca scazuta in comparatie cu alte piete din zona Europei Centrale si de Est, in 2006 fiind finalizati doar 60.000 mp, ceea ce a dus la cresterea stocului total de spatii moderne la aproximativ 310.000 mp, arata un raport al companiei imobiliare CB Richard Ellis.

Printre cele mai semnificative proiecte finalizate se numara Key Logistic Center, Mercury Logistic Park si a III-a faza a proiectului Cefin Logistics, care insumeaza aproximativ 55.000 mp. Majoritatea spatiilor industriale finalizate au fost construite la cerere, oferind suprafete de dimensiuni medii si mari (10.000-25.000 mp), destinate in principal activitatilor logistice. Potrivit analistilor imobiliari cea mai activa zona ramane vestul Capitalei, datorita ofertei de terenuri de mari dimensiuni si unei bune infrastructuri pentru conectarea la principalele coridoare de transport.

"Cererea de spatii industriale a fost generata aproape exclusiv de operatorii internationali de logistica, acestia fiind interesati de depozite mai mari de 10.000 mp. Cea mai importanta tranzactie a fost incheiata de Frans Maas, care a pre-inchiriat 29.000 mp spatii industriale (inclusiv 2.000 mp birouri) in proiectul Bucharest West, dezvoltat de Portland Trust", au explicat pentru NewsIn, reprezentantii companiei imobiliare Richard Ellis.

Potrivit consultantilor imobiliari, companiile locale devin tot mai interesate de achizitionarea de spatii industriale si mai putin de inchirierea acestora, ca urmare a ofertei scazute de proiecte de calitate construite speculativ. Pe parcursul anului 2006 au fost incheiate numai doua tranzactii de investitii, cu un aport total de capital de 19 milioane Euro, iar datorita ofertei limitate de spatii de calitate si cererii crescute din partea operatorilor de logistica, investitorii au inceput sa isi asume si riscul dezvoltarii de proiecte. De exemplu, Equest Balkan Properties a achizitionat 10 hectare de teren in cadrul proiectului Bucharest West, cu 5,4 milioane Euro, pentru o investitie de aproximativ 26 milioane Euro vizand dezvoltarea a 65.000 mp de spatii industriale moderne.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor pentru spatiile industriale noi a scazut usor comparativ cu 2005, cand se situau intre 5-7 Euro/mp/luna. In prezent chiria medie pentru spatii industriale noi situate in zonele de nord si vest ale Bucurestiului este de 4,5-6 Euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile pre-inchiriate chiria este de 4-4,5 Euro/mp/luna. In zonele de sud si est spatiile industriale avantajoase din punct de vedere calitate-pret se inchiriaza cu 2,5-3,5 Euro/mp/luna. Preturile de vanzare a spatiilor industriale moderne sub 5.000 mp se situeaza intre 450-600 Euro/mp.

Oferta de spatii industriale propuse spre finalizare in 2007 totalizeaza peste 150.000 mp, majoritatea proiectelor urmand sa fie situate in zona de vest a orasului. Desi oferta este in crestere, reprezentantii de la Richard Ellis estimeaza o noua scadere a stocului spatiilor industriale disponibile, ca urmare a faptului ca noile proiecte programate pentru finalizare in 2007 sunt deja pre-inchiriate. Cererea va ramane crescuta, provenind in special din partea lanturilor comerciale mari care isi extind activitatea. "Se estimeaza ca in 2007 chiriie pentru spatii industriale moderne se vor mentine la acelasi nivel, iar catre sfarsitul anului decalajul intre cerere si oferta va scadea".

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)