Dezvoltatorii imobiliari orienteaza piata spatiilor logistice si catre provincie

Joi, 07 Februarie 2008, ora 12:21
1566 citiri
Dezvoltatorii imobiliari orienteaza piata spatiilor logistice si catre provincie

Analistii imobiliari ai DTZ sustin ca anul 2008 va marca pe piata spatiilor industriale trecerea de la dezvoltarea concentrata exclusiv pe Bucuresti la oferta regionala in orasele mari din tara, unde se preconizeaza aproximativ 350.000 mp de constructie de spatii de depozitare si de productie.

"Piata logistica din Bucuresti va beneficia pana la sfarsitul anului 2008 de inca 350.000 - 400.000 mp de spatii logistice si de productie destinate inchirierilor, ridicand astfel suprafata totala la 900.000 - 950.000 mp. Cu toate acestea, vom observa anul acesta trecerea de la dezvoltarea concentrata exclusiv pe Bucuresti la oferta regionala in importantele orase din tara precum Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Brasov, Pitesti, Ploiesti, Constanta", sustine directorul departamentului industrial al DTZ Echinox, Rodica Tarcavu.

Potrivit acesteia, este vorba atat despre spatii de depozitare pentru logistica /retail, cat si despre spatii de productie, in special in vestul tarii.

"Oferta anuntata de catre dezvoltatori insumeaza aproximativ 350.000 mp de constructie in orasele mentionate anterior. Acest stoc national echivaleaza cu noua oferta care este anuntata in Bucuresti pentru anul in curs", spun analistii imobiliari ai companiei DTZ Echinox.

In ceea ce priveste tendintele si caracteristicile pietei industriale in 2008, reprezentantii companiilor de consultanta imobiliara sunt de parere ca va exista o dezvoltare la scara nationala a retelelor de parcuri logistice si de productie, iar migrarea clientilor din vechile spatii de depozitare in spatiile noi se va face din doua motive: lipsa facilitatilor moderne si reconversia acestor zone in zone rezidentiale sau comerciale, datorate pozitionarii lor.

Analistii imobiliari estimeaza ca rata de neocupare a spatiilor industriale va fi in continuare la un nivel scazut, aproximativ 7%, deoarece piata are potential ridicat de absorbtie iar cererea este si ea dinamica.

"In special in tara consideram ca noile depozite construite vor fi inchiriate in totalitate, din cauza lipsei de spatii moderne de depozitare si de productie, respectiv a parcurilor logistice pe plan national", adauga Tarcavu.

Concurenta in Bucuresti se va concentra in zona de vest unde sunt intalnite cele mai importante parcuri logistice: Cefin Logistics Park, Bucharest West, Prologis Park Bucharest A1, A1 Industrial Park, Chitila Logistics Park si Olympian Park, dar si in zona de est unde se contureaza proiecte logistice, unul din acestea fiind NordEst Logistic Park situat pe centura aproape de intersectia cu DN 2.

In tara, consultantii imobiliari sunt de parere ca vom asista la intrarea in orase mari ca Timisora/Brasov/Cluj a cate doi dezvoltatori simultan care vor concura pentru atragerea de clienti.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.