Costurile spatiilor industriale din Bucuresti, printre cele mai mici cresteri pana in 2017

Marti, 30 Iulie 2013, ora 16:40
1779 citiri
Costurile spatiilor industriale din Bucuresti, printre cele mai mici cresteri pana in 2017

Costurile de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti vor creste in medie cu 0,3% pe an pana in 2017, la 77 de dolari/mp/an, Capitala urcand astfel cinci pozitii, pana pe locul 8 din 54, intr-un top al celor mai ieftine piete la nivel mondial analizate de compania de consultanta DTZ.

La finele anului trecut, costurile de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti se situau la 76 dolari/mp/an, Capitala ocupand locul 13 din 54 de piete.

Astfel, Bucurestiul, alaturi de Hong Kong (-2,2%), Milan (-0,5%), Anvers (0,1%) si Roma (0,1%) vor inregistra cele mai mici cresteri ale costurilor in perioada analizata. La polul opus, Dublin (5,4%), Melbourne (3,4%), Riga (3,1%), Vilnius (3,1%) si Shanghai (3%) vor avea cele mai mari cresteri pana in 2017.

"Chiriile spatiilor industriale si logistice din Romania au ramas stabile, in prezent

nivelul chiriilor pentru spatii mari ce depasesc 5.000 mp, situandu-se in intervalul 3,2-3,8 euro pe mp pe luna, cu valori nete efective ce pot fi chiar mai competitive. Pe fondul unei cereri scazute, corelata cu un volum limitat al livrarilor anuntate, dezvoltarile de tip build-to-suit vor ramane principalul stimulent al activitatii de constructii pe acest segment", a declarat, intr-un comunicat Rodica Tarcavu, seful departamentului industrial DTZ Echinox.

In Europa, Bucurestiul este a sasea cea mai ieftina destinatie pentru companiile care vor sa inchirieze spatii industriale, dupa Marseille, Anvers, Bruxelles, Lyon si Budapesta. Spatii mai scumpe decat in Bucuresti sunt in Madrid, Barcelona, Praga sau Milan.

La nivel global, Londra Heathrow ramane cea mai scumpa piata, urmata de Hong Kong, Zurich, Singapore si Oslo.

Top cinci al celor mai ieftine piete din lume este dominat de orasele chineze secundare Wuhan, Shenyang si Chengdu, urmate de Atlanta si Marsilia.

Desi in 2012 cresterea economica a fost peste rata inflatiei, estimarile DTZ pe urmatorii cinci ani pentru costurile de ocupare a spatiilor logistice la nivel global se limiteaza la o crestere medie anuala de 1,6%. Chiriasii din Europa vor continua sa beneficieze de o crestere moderata a costurilor. In Europa, in urmatorii cinci ani se estimeaza o crestere medie anuala de 1,4%.

#costuri spatii industriale, #spatii logistice Romania, #ocupare spatii industriale Romania , #Spatii industriale