Companiile vor inchiria suprafete de pana la 5.000 mp in parcuri industriale, in 2007

Marti, 13 Martie 2007, ora 10:13
1008 citiri

Sectorul imobiliar va inregistra, in 2007, o orientare a companiilor catre fostele zone industriale unde acestea vor inchiria spatii deja construite sau in curs de finalizare, apreciaza analisti imobiliari.

Suprafata medie inchiriata de companii intr-un parc industrial este estimata, pentru 2007, in intervalul 2.000 - 5.000 mp, cu o chirie de 4-4,5 euro/mp, cu tendinta de scadere usoara, a declarat, pentru Rompres, Mihail Falcuta, consultant senior la compania imobiliara DTZ Echinox.

,,Companiile prefera sa inchirieze spatii deja construite sau in stadiu de finalizare datorita nevoii de adaptare rapida la necesitatile pietei. Cu preponderenta companiile mari, care au o strategie de dezvoltare bine definita si care au nevoie de spatii logistice mari, cer din timp astfel de spatii, procesul fiind mai complex si necesitand pregatire adecvata, atat din partea constructorului cat si a companiei client pentru organizarea sau reorganizarea activitatii", a apreciat Mihail Falcuta.

In general, spatiile de depozitare se inchiriaza pe o perioada de 3-5 ani. Chiriile dintr-un parc logistic variaza in functie de zona, facilitati de infrastructura, durata contractului, suprafata inchiriata, inaltimea utila. Clientii sunt, de regula, companiile de logistica, distributie sau productie usoara. In general, spatiile nou oferite pe piata au caracteristici specifice activitatii de logistica (inaltime mare 10 - 12 m). Companiile de distributie sau productie usoara le prefera pe cele cu inaltime usor mai mica, de 7-8 m.Companiile foarte mari de logistica merg pe strategia de a deveni proprietari.
Majoritatea centrelor regionale se gasesc in vestul sau centrul tarii si in Bucuresti. Fiecare proiect logistic are prevazuta o suprafata de 5-12 la suta de birouri raportata la suprafata de depozitare.

Cele mai multe spatii industriale au fost solicitate, in 2006, de companiile de logistica.
,,Spatiile cerute de acestea pot ajunge la suprafete de peste 15.000 mp, fapt care reflecta ca aceasta piata a inceput sa faca pasi mari si sa evolueze rapid. Zona preferata este cea de vest si nord-vest. Zona de vest se va dezvolta intr-un ritm alert, urmata de zona de nord vest. Zonele de est si de sud vor incepe si ele sa fie dezvoltate, odata cu cresterea nevoii de deschidere catre zona maritima.Timisoara este al doilea oras dupa Bucuresti care a atras cele mai multe investitii in spatii de logistica. Astfel, stocul de spatii industriale pe piata romaneasca este previzionat sa ajunga la aproape doua milioane metri patrati, fata de 836.000 mp in prezent", a precizat Mihail Falcuta.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)