Chiriile pentru spatiile industriale, mai mari in Bucuresti decat in Buenos Aires

Marti, 17 Martie 2009, ora 10:40
2092 citiri
Chiriile pentru spatiile industriale, mai mari in Bucuresti decat in Buenos Aires

Chiriile pentru spatiile industriale din Bucuresti s-au mentinut constante anul trecut, la 48 euro pe metru patrat pe an, Capitala pastrandu-si astfel pozitia 38 in topul celor mai scumpe 49 orase dupa costurile de ocupare a acestui tip de spatii, potrivit Cushman & Wakefield.

La sfarsitul anului trecut, costul anual de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti, incluzand chiria si cheltuieli cu diverse servicii, era de 60 de euro/mp, (respectiv 5 euro/mp/luna), din care 48 de euro/mp/an (4 euro/mp/luna) reprezenta costul de inchiriere, se arata in studiul Industrial Space Across the World 2009 realizat de Cushman&Wakefield.

Budapesta si Bratislava sunt singurele piete din Europa Centrala si de Est care ofera costuri mai mici de ocupare pentru potentialii chiriasi ai acestui tip de spatii. "Piata industriala din Romania a incetinit pe parcursul anului trecut, pe fondul reducerii cererii in actualele conditii economice.

Bucurestiul nu a inregistrat nicio modificare la nivelul chiriilor in 2008, desi presiunea pe piata a crescut incepand din a doua parte a anului. Previziunile arata o continuare a scaderii cererii si o reducere a dezvoltarilor speculative", se mentioneaza in raport.

In urma Bucurestiului se pozitioneaza in clasament Buenos Aires, unde costul anual se ridica la 59,59 euro/mp, Bratislava cu 58 euro/mp, Durban (Africa de Sud) - 56,54 euro/mp si Budapesta -50,4 euro/mp. Celelalte capitale din regiune, precum Sofia, unde costul de ocupare se ridica la 79 euro/mp/an, si Varsovia - 74,4 euro/mp/an se pozitioneaza inaintea capitalei Romaniei, relateaza Mediafax.

Analistii Cushman apreciaza ca tarile Europei Centrale si de Est si Africa de Sud au inregistrat cele mai bune performante in 2008, avand in vedere evolutia cererii si a chiriilor.

"Transferarea facilitatilor de productie si de distributie din vest in est va continua, mai ales pentru ca circa 40% dintre populatia europeana traieste in Europa Centrala si de Est.

Potentialul mare al pietei de consum din regiune este insa subdezvoltat, si chiar in conditiile crizei, ne asteptam ca piata industriala sa continue sa creasca pe termen mediu", se precizeaza in raport. Londra, zona Heathrow, si-a pastrat prima pozitie in top, cu un cost de 185 euro/mp/an, fiind urmata de Tokyo, cu 179,48 euro/mp/an si Dublin - 157,5 euro/mp/an.

Cele mai mici costuri se inregistreaza pentru spatiile industriale din Jakarta - 32 euro/mp/an, Calabarzon (Filipine) - 32,14 euro/mp/an, si Mexico City -43,41 euro/mp/an. 

#facilitati, #inchiriere, #productie, #servicii , #Spatii industriale