Stocul de centre comerciale din Romania a crescut cu aproximativ 50% in 2008

Joi, 12 Februarie 2009, ora 14:51
2666 citiri
Stocul de centre comerciale din Romania a crescut cu aproximativ 50% in 2008

Stocul de spatii comerciale disponibil in Romania a crescut, in 2008, cu 50% in comparatie cu stocul disponibil la sfarsitul anului 2007, de la 43,20 mp suprafata inchiriabila/1.000 persoane la 70,88 mp suprafata inchiriabila/1.000 persoane, potrivit unui studiu de piata realizat de CBRE Eurisko.

Acest calcul include toate unitatile de retail moderne din Romania cu peste 10.000 mp spatiu inchiriabil (centre comerciale, parcuri de retail si proiecte de retail ancorate de hypermarket, potrivit reprezentantilor companiei CBRE.
Acestia mai spun ca desi in anul 2008 au avut loc cateva lansari importante, in Bucuresti exista, inca, un deficit al stocului de retail in ceea ce priveste centrele comerciale, in vreme ce orase mai mici, precum Cluj-Napoca, detin o rata mai mare a stocului de retail per locuitor decat in Bucuresti.


Potrivit consultantilor imobiliari, lansarile din 2008 (Liberty Centre, West Park) si cele ce vor avea loc in acest an (Grand Arena, extinderea centrului comercial Plaza Romania, AFI Cotroceni Park, Militari Shopping Centre) vor oferi noi spatii de retail si noi branduri.


"Lipsa unei oferte de calitate in Bucuresti este determinata in mod direct de dificultatea gasirii unor spatii mari, amplasate in interiorul sau la marginea orasului, care sa aiba un statut juridic bine definit si proprietari interesati sa vanda", mai spun reprezentantii CBRE.


CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania. Cu sediul principal in Bucuresti, compania si cei 120 de membri ai echipei sale ofera o gama completa de servicii imobiliare clientilor din intreaga tara. In februarie 2008, Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc.
CB Richard Ellis, companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate).


CB Richard Ellis ofera consultanta pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilor si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companie, # servicii, # consultanta , #Spatii comerciale