Spatiile comerciale, segment "ravnit" in 2012. Pretul chiriilor, in crestere

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 08:27
4006 citiri
Spatiile comerciale, segment "ravnit" in 2012. Pretul chiriilor, in crestere

Spatiile comerciale reprezinta unul dintre cele mai "ravnite" segmente ale industriei imobiliare, iar in majoritatea localitatilor din tara, pretul de inchiriere a inregistrat cresteri in acest an.

Dar chiar si in aceste conditii, dorinta de a inchiria un spatiu nu se concretizeaza prea repede si in finalizarea inchirierii acestuia, din cauza numeroaselor impedimente.

De multe ori, business-urile nu genereaza suficienti bani pentru a acoperi chiria, avand in vedere contextul economic si politicile guvernamentale care au afectat micii intreprinzatori.

Afacerile care inca rezista, isi restrang activitatea, ceea ce implica reducerea numarului de angajati, dar si a suprafetei folosite.

Ce inseamna un spatiu comercial bun

Asadar, spatiile comerciale care se inchiriaza trebuie sa raspunda exigentelor tot mai mari ale clientilor.

In primul rand, ele trebuie sa fie amplasate in locuri cu trafic pietonal bun, pentru ca majoritatea comerciantilor se bazeaza pe vad pentru a-si desfasura activitatea.

In al doilea rand, ele trebuie sa aiba un pret de inchiriere competitiv sau chiar sub pretul pietei, ca sa fie suportabil si in extrasezon.

Evolutia pietei spatiilor comerciale in 2012

Bucuresti

Pretul mediu de vanzare per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Bucuresti este de 1,562.5 euro, potrivit informatiilor TopEstate.ro. Pretul mediu de inchiriat per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Bucuresti este de 11.54 euro. In primele 4 luni ale acestui an preturile medii de vanzare au crescut cu 15,5 %, iar preturile medii de inchiriere au crescut cu 13%.

Constanta

Pretul mediu de vanzare per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Constanta este de 1,162.5 euro. Pretul mediu de inchiriat per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Constanta este de 8.67 euro. In primele 4 luni ale acestui an preturile medii de vanzare au scazut cu 7,5 %, iar preturile medii de inchiriere au scazut cu 10%.

Arad

Pretul mediu de vanzare per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Arad este de 861.17 euro. Pretul mediu de inchiriat per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Arad este de 5.26 euro. In primele 4 luni ale acestui an preturile medii de vanzare s-au mentinut, iar preturile medii de inchiriere au scazut.

Autor: Mihai Stan, manager portal TopEstate.ro

#chirii spatii comerciale, #inchiriere spatii comerciale, #vanzare spatii comerciale, #spatii comerciale 2012 , #Spatii comerciale