Cumparaturi: Vezi cate centre comerciale se deschid in 2012

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:25
3026 citiri
Cumparaturi: Vezi cate centre comerciale se deschid in 2012
Centre comerciale/ Sursa foto: evz.ro

Dupa anii de glorie in care se deschideau cateva malluri noi in fiecare luna, investitorii s-au calmat. Anul acesta sunt programate spre finalizare doar 12 proiecte noi, din care trei sunt extinderi ale unor centre comerciale existente.

Mall-urile nu duc lipsa de chiriasi, asa ca sunt sanse sa nu existe falimente mari anul acesta.

Intreruperea brusca a finantarii a dus la stoparea constructiei mai multor proiecte de centre comerciale dupa izbucnirea crizei, in 2008. La unele s-a renuntat complet, altele au fost finalizate cu intarziere. Anul acesta, dezvoltatorii vor sa finalizeze 12 malluri, dintre care trei sunt extinderi, ce insumeaza o suprafata totala de 360.000 de metri patrati.

Majoritatea isi vor deschide portile in toamna.

"De obicei, mall-urile se deschid toamna pentru a prinde vanzarile de final de an", a declarat pentru Business24 Carmen Ravon, senior consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jonas Lang LaSall (JLL).

Cele mai mari malluri

Cele mai mari proiecte ce vor fi finalizate anul acesta sunt Palas Iasi, in care se investesc 260 de milioane de euro, extinderea Colloseum din Capitala, intregul proiect costand 350 de milioane de euro, si extinderea Electroputere Parc Craiova, valoarea acestui centru fiind de 90 de milioane de euro.

Alte proiecte importante sunt si European Retail Park Deva, in care se investesc 70 de milioane de euro, si extinderea Era Shopping Park Oradea, centru care costa per total 80 de milioane de euro.

"Principala problema a dezvoltatorilor este lipsa de finantare, iar mallurile care se deschid acum sunt, de fapt, proiecte intarziate", a mai spus Ravon.

Vestea buna este ca rata de neocupare a spatiilor comerciale din malluri a scazut foarte mult, motivul fiind chiar aceasta lipsa de dezoltari.

"Proprietarii au inteles ca trebuie sa fie flexibili cu chiriile si au inceput sa ofere si fel de fel de bonusuri, cum ar fi amenajarea magazinelor pe banii proprii", mai explica expertul JLL.

Ravon crede ca mallu-rile care se deschid acum vor rezista si ca nu vom asista la falimente. Acest lucru se datoreaza faptului ca centrele comerciale sunt deschise cu mai multa prudenta si ca se tine cont de concurenta.

"Pana acum, cine vedea un teren gol, construia un mall. Nu se faceau studii de fezabilitate, asa cum este normal", mai spune consultantul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mall bucuresti, #mall nou, #mall craiova, #mall deva, #mall oradea, #cumparaturi mall, #magazin mall, #carmen ravon , #Spatii comerciale