Criza taie 50% din chiriile spatiilor comerciale din Capitala

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 17:40
2491 citiri
Criza taie 50% din chiriile spatiilor comerciale din Capitala

Chiriile pentru spatiile comerciale din Bucuresti s-au redus in primul trimestru al anului cu pana la 50%, comparativ cu ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor furnizate de companiile imobiliare din Capitala agentiei NewsIn.

"In primele trei luni din 2009, chiriile pentru spatiile comerciale stradale din Bucuresti s-au redus cu 30%-50%, acelasi trend inregistrandu-se si in principalele orase ale tarii", a declarat, pentru NewsIn, consultantul de vanzari / inchirieri spatii comerciale din cadrul agentiei imobiliare Euroest, Ovidiu Stici.

Si compania de consultanta imobiliara Regatta confirma o scadere a chiriilor percepute pentru spatiile comerciale din Capitala, in perioada analizata, cu circa 20-30% fata de cele inregistrate in ultimul trimestru din 2008.

Astfel, pe Bulevardul Magheru - zona Piata Romana - pretul pe metrul patrat a scazut de la aproximativ 160 euro, cat se cerea in ultimele luni ale anului trecut, la 112-120 euro. Pe alta artera comerciala a Capitalei, Calea Victoriei, un metru patrat se inchiriaza acum cu circa 90-100 de euro, cu circa 30 de euro mai putin decat in ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor prezentate de Regatta.

Scaderile cu 30% ale chiriilor pentru spatiile comerciale de pe marile bulevarde al Capitalei este confirmata si de ultimul studiu realizat de firma de consultanta CB Richard Ellis Eurisko.

"Studiul realizat de noi arata ca nivelul chiriilor in primul trimestru din 2009 pentru un spatiu comercial de top situat pe o artera comerciala importanta a scazut cu aproximativ 30% fata de ultimul trimestru din 2008. Vorbim, insa, de o chirie, in ultimul trimestru al anului trecut, la un nivel extrem de ridicat in conditiile existente de piata", a declarat Luiza Moraru, Head of Retail Department CBRE Eurisko.

Efectele renegocierii contractelor de inchiriere semnate inainte ca turbulentele economice sa se faca simtite in Romania vor lovi in principal proprietarii care detin spatii situate pe marile artere comerciale ale Capitalei.

"Cele mai afectate vor fi in continuare spatiile stradale, in special Calea Victoriei, unde proprietarii ajunsesera in 2008 la preturi foarte mari", a adaugat Ovidiu Stici. Potrivit Euroest, chiriile vor continua sa scada, cel putin pana in toamna, dar intr-un ritm mai putin accentuat, in medie cu 15%.

Renegocierea contractelor a inceput sa se faca simtita si in malluri.

"In toate mallurile deschise in 2007 si 2008, poate chiar si inainte de aceasta perioada, au avut loc indexari. In prezent, din cauza situatiei dificile de pe aceasta piata, se doreste renegocierea chiriilor, dar asta depinde de la caz la caz de tipul contractului, de spatii si de nivelul stabilit la inceput.

Marja de renegociere medie, dorita si acceptata atat de proprietari, cat si de chiriasi este de 30%", a precizat Costel Alecu, manager al Departamentului Retail si Industrial al companiei Regatta.

Firma de consultanta CBRE Eurisko considera insa ca reduceri semnificative ale chiriilor la spatiile comerciale se intalnesc in principal la mallurile care nu au performat din punct de vedere al traficului.

"La mallurile care nu au performat la anumite criterii si care au un spatiu de neocupare peste medie se poate inregistra o reducere a chiriei de baza cu pana la 30-40%.

In centrele comerciale care au un trafic ridicat, reducerea chiriei nu poate depasi 10-15%", a precizat Luiza Moraru.

#capitala, #chirii, #comerciale, #criza, #spatii , #Spatii comerciale