Cum va evolua piata spatiilor noi de birouri pana in 2015

Joi, 16 August 2012, ora 16:28
2933 citiri
Cum va evolua piata spatiilor noi de birouri pana in 2015

Spatiile noi de birouri ce vor fi livrate pe piata din Romania pana in 2015 vor insuma 330.000 metri patrati. Pe piata din Capitala vor fi livrati 130.000 de metri patrati de spatii de birouri pana la sfarsitul acestui an, potrivit raportului Colliers International Romania.

Dupa o perioada de trei ani marcata de un trend descendent, suprafata spatiilor de birouri livrate anual arata semne de crestere, dupa ce mai multi dezvoltatori cunoscuti, cu experienta, si-au manifestat interesul de a construi cladiri de birouri in Bucuresti.

In acelasi timp, dezvoltatorii imobiliari au primit aprobarea autoritatilor locale pentru implementarea unor proiecte in Romania.

40.000 de metri patrati de birouri de clasa A au fost livrati in Bucuresti in primul semestru din 2012, dupa finalizarea a trei cladiri noi, dintre care doua sunt deja complet inchiriate.

Din stocul total aflat in constructie, 85.000 mp sunt reprezentati de proiecte localizate in zona Floreasca-Barbu Vacarescu, unde absenta spatiilor disponibile, coroborata cu interestul crescut din partea chiriasilor, au stimulat noi initiative de dezvoltare.

Pe piata birourilor din Bucuresti, in 2013 si 2014 vor expira contracte de inchiriere insumand peste 650.000 metri patrati, care vor genera, cel mai probabil, noi tranzactii de renegociere si relocare.

In plus, chiriasii care activeaza in mai multe locatii vor cauta sa isi consolideze operatiunile prin mutarea in cladiri de birouri noi, iar criteriul de selectie nu va mai fi pretul, ci "raportul corect intre termenii financiari, localizare, eficienta spatiului si calitatea cladirii, imaginea corporativa si relatia chirias-proprietar", a spus Viorel Opait, director in cadrul Colliers International Romania.

Chiriile cerute s-au mentinut la un nivel stabil in primul semestru din 2012. Ca tendinta generala, chiriile practicate in tranzactiile de pre-inchiriere sunt cu 15% mai mici decat in cazul unei cladiri existente din aceeasi zona.

Pre-inchirierile au reprezentat 40% din cei 72.000 mp de birouri tranzactionati in semestrul I al anului 2012, continuand trendul ascendent inceput in 2011 de catre banci si operatorii medicali.

Companiile din domeniul IT&C au fost singurele care au optat pentru spatii de birouri in cladiri care urmeaza sa fie finalizate, detinand o pondere de peste 50% in cererea noua, evaluata la 65.000 mp.

Piata de birouri din Bucuresti: Ce cerere exista si cine mai ia spatii

Cum a evoluat piata de birouri in 2012

#piata spatii birouri, #spatii noi birouri Bucuresti, #livrare spatii noi birouri, #spatii noi birouri Romania, #chirii spatii birouri Romania , #Spatii birouri