Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au crescut in S1

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:38
2138 citiri
Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au crescut in S1

Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au crescut in primul semestru din 2012, pe fondul unei "cereri consistente", arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Potrivit reprezentantilor DTZ, in zona centrala a Bucurestiului, rata de ocupare a cladirilor de birouri de Clasa A depaseste 90%, ceea ce a determinat proprietarii sa opereze usoare cresteri ale chiriei, situatie intalnita si in cazul cladirilor semicentrale.

"Drept urmare, pentru firmele interesate sa inchirieze suprafete mari de birouri in aceste zone este mai greu decat in urma cu doi ani sa gaseasca spatii disponibile intr-un termen scurt. Avand in vedere ca aceasta zona este foarte cautata, iar livrarile de spatii noi sunt limitate pentru urmatoarele 18 luni, de obicei recomandam clientiilor nostri sa isi securizeze contractele de inchirirere pe un termen mai lung decat cel considerat in mod normal", a declarat Madalina Cojocaru, seful departamentului de birouri in cadrul DTZ Echinox, compania din Romania a DTZ.

Nivelul chiriilor spatiilor de birouri in alte orase europene

Alte capitale europene unde chiriile au avut un trend ascendent in primele sase luni din acest an mai sunt Helsinki, Paris, Varsovia sau Oslo.

Chiriile din Budapesta si Praga au stagnat in ultimii doi ani. O evolutie similara au avut-o si pietele Hamburg, Praga, Barcelona si Dublin.

In orase precum Londra sau Moscova, cresterea chiriilor se manifesta deja sau este iminenta.

"Ca urmare a tensiunii din zona euro si cresterii economice slabe, activitatea companiilor din Europa s-a mentinut in general la un nivel scazut in prima jumatate a anului. In Madrid, Milano si Kiev s-au inregistrat scaderi ale chiriilor. Cu toate acestea, cresterea economica solida a determinat marirea nivelului chiriilor in tarile nordice", se mentioneaza in comunicat.

"Pentru tarile din Europa Centrala si de Est se preconizeaza o crestere relativ solida a PIB, in jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins intre 2012 si 2016", a declarat, intr-un comunicat, Karine Wookford, Global Head of Occupier Research in cadrul DTZ.

Se preconizeaza ca orasul Antwerp va deveni cea mai atractiva piata pentru companii, fiind urmat de Budapesta, Riga si Tallin. In ciuda faptului ca Londra-West End si Moscova sunt cele mai scumpe piete, acestea vor cunoaste si cea mai mare crestere in intervalul 2012-2016, cu cresteri ale chiriilor in zonele centrale de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. Aceasta crestere se va manifesta indeosebi catre sfarsitul perioadei estimate, considera analistii DTZ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bucuresti chirii spatii birouri, #chirii spatii birouri, #chirii spatii birouri Europa, #chirii birouri Bucuresti , #Spatii birouri