Românii încă au bani pentru a cumpăra apartamente, iar investitorii profită din plin. Prețurile au crescut, iar salariile în domeniu sunt pe măsură, mai ales în rândul meseriașilor.
Nu se moare de foame în România, ca lucrător pe șantier. Dacă în urmă cu două decenii, electricienii și zugravii erau foarte prost plătiți, acum sunt la mare căutare. După 2007, anul integrării României în UE, a început exodul puternic, spre Occident, în special către Italia, Spania, Franța și Germania. Unii au rămas acolo, alții s-au întors. Au toate motivele, pentru că „meseria e brățară de aur".
În ultimii ani s-a construit mult în România și această tendință va continua, se pare. Vin fonduri europene, iar din ce în ce mai multă lume din provincie și de la sate se îndreaptă către marile orașe - către Capitală sau către marile centre universitare.
Cererea este mare, inclusiv în zona imobiliarelor de lux, susține un antreprenor cu proiecte localizate în nordul Bucureștiului.
„Antreprenorii își preiau lucrările rămase în urmă, avem fonduri și mobilizare și pe ceea ce înseamnă infrastructură care e finanțată prin PNRR. Am avut o foarte mare creștere a prețurilor materialelor. Fierul ajunsese la 6 lei, plecând la finalul anului 2022 și atunci foarte multe proiecte pe partea de proiecte noi, clădiri, au rămas în așteptare. Prețul a revenit și atunci proprietarii de autorizații de construcții s-au gândit să reînceapă construcțiile pentru că este o cerere destul de mare pe mare de rezidențial”, a declarat pentru PRO TV Antoanela Comșa, președinte al unui ansamblu rezidențial.
„Un montator de tâmplărie sau un fierar câștigă peste 1.200 de euro (6.000 de lei net) pe lună"
Salariile muncitorilor s-au apropiat de cele ale meseriașilor plecați în afară. Nu ne-au mai rămas în țară prea mulți specialiști în domeniu, așa că patronii sunt nevoiți să plătească bine. Implicit, acest lucru se reflectă și-n prețurile finale ale produselor. Costurile cu manopera au crescut cu 20% în ultimul an, susțin reprezentanții din domeniu.
„Destul de greu să găsim meseriași români, mare majoritate sunt plecați în Belgia, Anglia, deși au salarii apropiate. În România se lucrează pe un salariu de 1.000 - 1.200 de euro lejer, un montator de tâmplărie sau un fierar câștigă mult mai mult”, a declarat pentru sursa citată Ionuț Dinică, managerul unei companii din imobiliare.
Prețurile locuințelor au cunoscut o creștere semnificativă în ultimul an, în aproape în toate orașele din țară, în medie cu aproximativ 3%, arată datele oficiale.
„Prețurile nu au scăzut, au crescut în ultima perioadă, dar nu extraordinar de mult. Se vede că există anumite calcule pe care și le face clientul înainte de a achiziționa și atunci avântul nu e atât de puternic”, a declarat Andra Dinu, consultant imobiliar.
Cu un procent de 8% în formarea Produsului Intern Brut (PIB), construcțiile reprezintă dintre principalele motoare de creștere economică.Potrivit datelor INS, în luna aprilie, volumul lucrărilor de construcții a crescut puternic față de aceeași perioadă a anului trecut, cu nu mai puțin de 16%.
...citeste mai departe despre "Job-ul pentru care ești plătit ca-n Occident, în România. Domeniul încă merge „ca uns"" pe Ziare.com