Sapte luni de munca, un metru patrat de casa

Luni, 19 Mai 2008, ora 09:33
3547 citiri
Sapte luni de munca, un metru patrat de casa

Preturile imobiliare din Bucuresti sunt printre cele mai mari din centrul si estul Europei, locuitorii capitalei fiind nevoiti sa plateasca echivalentul a sapte salarii medii brute pentru a cumpara un metru patrat construit, arata un studiu UniCredit, prezentat duminica la reuniunea BERD de la Kiev.Astfel, un metru patrat intr-o locuinta deja folosita costa anul trecut in Bucuresti, in medie, 2.177 euro/mp, mult peste nivelul din Riga, unde aceeasi suprafata se vindea cu un an mai devreme, in medie, cu 1.372 euro. Pentru salariul mediu, UniCredit a luat in calcul datele privind castigurile medii pe anul trecut publicate de Institutul National de Statistica (INS).


In ceea ce priveste locuintele noi din Bucuresti, un metru patrat costa anul trecut, in medie, 2.475 euro/mp, fata de 1.779 euro/mp in 2005, arata acelasi studiu al grupului financiar italian.


Economistii UniCredit vad, de altfel, anumite semne ca piata imobiliara din Bucuresti ar putea suferi o temperare in perioada urmatoare.


"Vedem inca un potential mare al pietei imobiliare romanesti pe termen mediu, dar in Bucuresti, in special in zona centrala, preturile ar putea sa se stabilizeze, nu neaparat sa scada. Situatia din Bucuresti este similara cu cea din zona turistica litorala a Bulgariei", a declarat, pentru NewsIn, Debora Revoltella, economistul sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est.


Proiectiile analistilor Unicredit au la baza diferenta dintre preturile imobiliare din Romania si cele din alte state din regiune, mai dezvoltate economic si cu salarii mai mari.


Astfel, in Polonia, pretul mediu al unui metru patrat era anul trecut de 1.968 euro, in Croatia - 1.693 euro, in Estonia, aceeasi suprafata se vindea cu 1.404 euro, iar in Slovacia, cu 1.104 euro.


In alte state din regiune, diferenta esta chiar mai mare, preturile medii din piata imobiliara fiind la mai putin de jumatate fata de Bucuresti. In Ungaria, tara cu produs intern brut (PIB) pe locuitor depaseste cu circa 50% nivelul din Romania, dezvoltatorii vindeau anul trecut casele la un pret mediu de 1.004 euro/mp, in Cehia, metrul patrat se cumpara cu 787 euro.


Bulgaria era anul trecut tara din regiune cu cele mai mici preturi imobiliare, metrul patrat fiind vandut cu 558 euro.


Preturile mari ale pietei imobiliare din Bucuresti plaseaza orasul pe ultimul loc in regiune in privinta accesibilitatii pentru populatie. Astfel, daca un bucurestean castiga in sapte luni de munca echivalentul pretului mediu al unui metru patrat intr-o locuinta deja existanta, un ceh isi permite sa plateasca pretul unui metru patrat cu salariul obtinut pentru o luna de munca, iar un ungur, cu cel obtinut in 1,4 luni.


In Ucraina, tara cu un nivel de dezvoltare inferior celui al Romaniei, un metru patrat echivaleaza cu 4,8 salarii medii, in Rusia, cu 4,1 salarii medii, iar in Polonia, un metru patrat poate fi cumparat cu echivalentul a 2,8 salarii medii. Bulgarii au nevoie sa munceasca 2,6 luni pentru a castiga o suma echivalenta cu pretul unui metru patrat intr-o locuinta.


"Accesibilitaea va reprezenta constrangerea majora pe partea de cerere, afectand mai ales populatia cu venituri reduse, care cauta apartamente mici, cu una-doua camere", se arata in studiu.


Bucurestiul este, potrivit studiului mentionat, atipic in regiune si prin avansul rapid al preturilor, de la 407 euro/mp in 2002 - unul din cele mai mici niveluri din regiune la acel moment - la 1.370 euro/mp in 2005 si la aproape 2.200 euro/mp in prezent.


De altfel, Romania, alaturi de Ucraina si Kazahstan, a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere a preturilor imobiliare in intervalul 2002-2007, de peste 40% in medie anuala.


Bucurestiul beneficiaza de avantajul unui nivel de dezvoltare, calculat dupa PIB/locuitor, de peste doua ori peste media nationala, de veniturile ridicate ale locuitorilor si de migratia interna la nivelul Romaniei, vizibila in special prin afluxul constant de populatie inspre Bucuresti.


Oferta redusa de locuinte tine preturile sus


"Proiectele rezidentiale noi sunt mai degraba rare in tara, cele mai multe concentrate in Bucuresti, si tintesc segmentele de clienti cu venituri medii si mari. Primul mare proiect, cu peste 200 de locuinte, a fost lansat abia in 2005, iar 2007 a fost primul an in care au fost terminate 1.400 locuinte in Capitala", se mentioneaza in studiu.


De altfel, regiunea Bucuresti-Ilfov conduce in clasamentul activitatii constructiilor de locuinte, cu circa 3 locuinte/1.000 locuitori finalizate in 2007, semnificativ peste media nationala, de 2,1 locuinte.


Studiul UniCredit a calculat pentru Romania doar preturile din Bucuresti, in timp ce pentru alte state, au fost stabilite preturi medii nationale.