Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata constructiilor va creste cu 25 la suta in 2007

Piata constructiilor va creste cu 25 la suta in 2007

Piata constructiilor va creste cu circa 25 la suta in 2007, in special datorita efectelor aderarii la Uniunea Europeana, a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu."Daca anul 2006 a fost un an exceptional, 2007 va beneficia de proiectele de infrastructura care vor demara in acest an, si de fondurile europene care vor incepe sa fie absorbite in trimestrul IV al acestui an", a explicat presedintele ARACO, intr-o reuniune privind piata constructiilor in contextul aderarii.

Aderarea la Uniunea Europeana vor determina autoritatile sa aloce fonduri pentru proiecte de infrastructura pe scala extinsa pentru a se alinia reglementarilor de mediu impuse de UE, incluzand reinnoirea sistemelor de apa si canalizare.

Analistii companiei Deloitte sustin ca sectorul ingineriei civile va depasi sectoarele rezidentiale si nonrezidentiale de pe piata, contribuind semnificativ la cresterea de ansamblu a segmentului constructii, piata urmand sa atinga 10 miliarde de euro pana in 2010.

Cheltuielile guvernului pentru pentru imbunatatirea infrastructurii ar putea depasi trei miliarde de euro anual, pana in 2016. De asemenea, autostrazile si modernizarea retelei de drumuri existente ar putea costa viitoarele guverne 12 miliarde de euro, in urmatorii opt ani.

Piata constructiilor are nevoie de inca 170.000 de muncitori in urmatorii doi ani

Piata constructiilor va avea nevoie de circa 170.000 de muncitori in plus, in urmatorii doi ani, pentru a sustine proiectele de infrastructura care vor fi demarate in aceasta perioada, a mai declarat Plosceanu.

"Necesarul este de circa 500.000 de muncitori pe piata constructiilor in urmatorii ani pentru a sustine cresterea sectorului si proiectele ambitioase de infrastructura. La ora actuala in Romania avem circa 330.000 de muncitori, iar diferenta speram sa fie acoperita prin dublarea salariului mediu pe ramura", a spus presedintele ARACO.

Patronatele din constructii doresc sa dubleze salariul mediu in constructii de la 250 de euro in prezent la 500 de euro la jumatatea anului 2008.

"Noi am majorat salariul minim pe ramura incepand din acest an de la 390 de lei la 450 de lei, si dorim ca salariul mediu sa creasca de la 250 de euro la 500 de euro, la nivelul Poloniei si Ungariei, pentru determina muncitorii romani sa se intoarca in tara", a explicat Laurentiu Plosceanu.

Reprezentantul ARACO a spus ca in cazul in care nu vor putea fi adusi acasa romanii plecati sa lucreze in constructii in Occident, atunci constructorii se vor orienta pe piete precum India, Pakistan si China, pentru a cauta forta de munca.

"S-a vorbit mult de pietele din Ucraina si Moldova, dar acestea nu mai au muncitori, in schimb avem semnale de pe pietele din China si Pakistan. Dar nu e usor sa lucrezi cu acesti oamnei, asa ca suntem convinsi ca romanii prefera sa vina sa munceasca acasa daca salariul se apropie de cel pe care il castiga afara", a explicat presedintele ARACO.

La ora actuala un muncitor roman castiga jumatate din salariul unui muncitor din Polonia, Ungaria, 45 la suta din salariul unui muncitor care lucreaza in Italia si Portugalia si 20 la suta din salariul unui muncitor de pe piata germana.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 930 ori