Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Locuintele de cartier iau fata zonelor rezidentiale

Locuintele de cartier iau fata zonelor rezidentiale
Locuintele construite inainte de 1990 si ieftinirea apartamentelor de cartier raman, inca, obsesia colectiva a ultimilor ani si principala tema de preocupare sociala a tineretului, ca o consecinta imediata a preturilor mari practicate de developerii noilor cartiere de blocuri.In ciuda unui recent tip de triumfalism in tematica imobiliara, care zugraveste tablouri paradisiace cu nenumarate cartiere noi, impanzite de blocuri moderne si continand mii de apartamente inzestrate up-to-date, nadejdea de a se putea cumpara vreuna din aceste unitati locative de catre categoriile salariale obisnuite ramane firava si chiar o simpla iluzie.

Preturile inca prohibitive dirijeaza asemenea investitii desfasurate pe picior mare spre un asa-zis management intermediar. Astfel incat criteriul pretului este capital si, prin urmare, nu vor aparea nici un fel de modificari de accent de la vechile la noile apartamente decat atunci cand ceea ce se cladeste acum va fi comparabil in materie de pret cu ceea ce exista pe deja consacrata piata de locuinte folosite.

Se estimeaza, in anumite cercuri de analisti imobiliari, ca o temperare de valori se va produce totusi si ca, din motive diverse, se vor putea cumpara aceste locuinte care par, in acest moment, aberant de scumpe, deoarece in viitorul apropiat ar putea ajunge la cote mai reduse, cu un sfert sau chiar si cu o treime.

Dar analistii apreciaza ca aceasta nadejde este o simpla iluzie fara nici un fundament si daca, totusi, o anumita ajustare de pret va fi posibila, nu va avea loc decat foarte tarziu, fiindca in aceasta materie ar fi fost necesare, inca de azi, programe cu sustinere publica, constituite si capabile sa creeze efect intr-un interval realist, care, insa, nu se intrevede.

Cei ce isi pastreaza atitudinea rezervata sunt, de aceea, mai multi, caci in ciuda eternului electoralism ce promite periodic apartamente pentru tineri, intuitia populara are reprezentarea corecta. Romanul de azi stie cu precizie ca este inselat si i se prezinta imagini ce nu vor fi adevarate decat in vis, iar ideea unei locuinte proprii bune incepe sa capete contur abia la A"sfantu' asteaptaA".

Astfel incat, desi solutii exista, dar se ignora si se dispretuiesc fiindca nu lasa loc de invoieli financiare, inca o generatie va trai indatorandu-se pe viata pentru vechi si prost.

Si piata chiriilor va suferi modificari, odata cu apropierea toamnei. Chiriile pentru garsoniere si apartamentele cu doua sau trei camere din principalele cartiere bucurestene vor creste, incepand cu luna august, cu 5-10% fata de nivelul actual, pe fondul cererilor primite din partea studentilor

Costurile de chirie inregistreaza o crestere in fiecare an, incepand cu luna august, cand studentii care nu beneficiaza de cazare in camine se intorc din vacanta si cauta locuinte.

La fiecare inceput de an universitar, exista o cerere foarte mare la garsoniere si apartamente cu doua camere. In perioada august-octombrie, chiriile la acest tip de locuinte sa fie majorate cu 5-10%. Astfel de cresteri sunt prognozate atat pentru Bucuresti, cat si pentru alte centre universitare, precum Timisoara si Cluj-Napoca, unde locuintele sunt inchiriate in prezent la preturi cuprinse intre 150 si 300 euro pe luna, in functie de numarul camerelor.

In Timisoara, garsonierele se inchiriaza acum cu 150-170 euro pe luna, pentru apartamentele cu doua camere se plateste in jur de 200 euro pe luna, iar pentru apartamentele cu trei camere intre 250 si 300 euro pe luna.

Si pentru locuintele din Cluj-Napoca reprezentantii pietei imobiliare estimeaza o crestere a costurilor de chirie, in conditiile in care preturile actuale sunt deja considerate ca fiind foarte mari fata de posibilitatile financiare ale studentilor.

Costurile de chirie ar putea inregistra o crestere mai accentuata in cazul in care Banca Nationala va adopta masuri de restrictionare a creditelor ipotecare, favorizand astfel ofertele de inchiriere in dauna vanzarilor de locuinte, avertizeaza expertii imobiliari.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 885 ori