Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In Bucuresti au fost lansate 11 proiecte rezidentiale, in primele sase luni ale lui 2006

In Bucuresti au fost lansate 11 proiecte rezidentiale, in primele sase luni ale lui 2006
Piata imobiliara bucuresteana a atras, in primul semestru al anului 2006, 11 proiecte imobiliare rezidentiale cu aproximativ 8.800 unitati locative, la un pret mediu de 950-1.600 euro/mp, fara TVA, se arata intr-un raport elaborat de compania imobiliara Colliers International.Daca la inceputul anului existau la vanzare doar trei proiecte de mari dimensiuni, la sfarsitul lunii iunie oferta a ajuns la 11 ansambluri rezidentiale - Central Park - 454 apartamente, Quadra Place 343, Green Dream 225, Greenfield 1.000, Edenia-790, Noor Residence-200, Baneasa-3.000, Orhideea Gardens-400, Planorama-1.104, Asmita Gardens-802, West Park-488 apartamente.
Pana la sfarsitul anului 2006, vor incepe vanzarile a inca 10 proiecte. Deoarece majoritatea acestor proiecte vor fi livrate in mai multe faze, oferta reala de pe piata, in acest moment se ridica la circa 3.000 de apartamente. Din cauza cresterii foarte mari a preturilor la terenuri, trend-ul proiectelor adresate clasei medii este de a se dezvolta mai degraba pe verticala decat pe orizontala, apreciaza analistii imobiliari de la Colliers International. Acest concept permite dezvoltarea unui numar mai mare de unitati, dar, in acelasi timp, ofera un ansamblu aerisit, cu suprafete mari de spatii verzi si distante mari intre cladiri.

Suprafata utila a unui apartament de 3 camere pentru clasa medie variaza intre 90 si 120 mp. Din cele 3.000 de unitati disponibile la vanzare in proiecte noi, un total de aproximativ 1.400 au fost declarate vandute in primele sase luni ale acestui an. Mai mult de 70 la suta din tranzactiile incheiate in primele sase luni ale anului acesta sunt reprezentate de garsoniere si apartamente de doua camere. Investitorii cumpara de obicei un mix care cuprinde apartamente de dimensiuni mici, dar si cateva cu suprafete mai mari (apartamente de 4 camere sau penthouse-uri).

Proiectele situate in partea de centru-nord a orasului sunt cele mai atractive pentru investitori, dat fiind ca cererea pentru locatiile premium nu este satisfacuta inca de oferta actuala si rata de capitalizare pentru aceste apartamente se estimeaza ca va fi mai mare decat in alte zone ale orasului. Washington Residence, de exemplu, a fost vandut in intregime inaintea terminarii constructiei in primavara lui 2006. Momentan nivelul chiriei pentru apartamente de 4 camere in acest ansamblu se situeaza intre 3.000 si 3.500 euro/luna.

Pentru a spori atractivitatea unui proiect, agentii de vanzari folosesc diverse modalitati de comunicare a preturilor pe piata. De exemplu, daca se aplica pretul la suprafata bruta, si nu la cea construita, pretul pe metru patrat pare mai mic. Cu toate acestea, daca se compara ofertele pentru acelasi tip de apartament, informatia cu adevarat importanta pentru luarea unei decizii de achizitie este pretul unitar relativ la suprafata utila a apartamentului.

Bloombiz, Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 720 ori